Gå direkt till textinnehållet

Medierna portades på LRs kongress

Alla medier portades på Lärarnas Riksförbunds kongress. Journalister från tidningen Skolvärlden hade rätt att komma in som ”tjänstemän” men skulle i så fall beläggas med munkavle.

Alla medier portades på Lärarnas Riksförbunds kongress. Journalister från tidningen Skolvärlden hade rätt att komma in som ”tjänstemän” men skulle i så fall beläggas med munkavle.

Normalt är fackföreningskongresser öppna. Men när journalisterna från Skolvärlden tagit sig till kongresslokalen på Djurö utanför Stockholm fick de åka hem. Vid LRs kongress, som avslutades tidigare i veckan, beslöt deltagarna nämligen att de inte ville ha insyn.

Skolvärldens journalister är anställda på LRs kansli och hade kunnat motivera sin medverkan på kongressen med att de är tjänstemän.

Annons Annons

– Vi skulle då fått reda på en massa saker som vi varit förbjudna att rapportera. I det läget valde vi att avstå, säger Ingvar Frestadius, SJF-ombud på Skolvärlden.

Skolvärldens ställföreträdande ansvarige utgivare Marie Halldestam var med på kongressen, men inte som reporter utan som ledarskribent. Hon befann sig alltså i den märkliga situationen att hon kunnat agera anonym tipsare till sina egna medarbetare.

Marie Halldestam tycker inte det vore bra om journalisterna deltagit i form av tjänstemän och sen rapporterat det de hört.

– Då hade vi hamnat i ett helt annat läge och vi skulle fått en massa bråk, säger hon.

Marie Halldestam säger att journalisterna istället fått ragga nyheter utanför dörrarna och menar att det gett större frihet jämfört med om de lyssnat med munkavle.

– Det här var ett sätt att värna redaktionens oberoende.

Under kongressen skedde bland annat en granskning av förbundsstyrelsen. LRs informationschef Jan-Olof Cederström menar att det är en intern angelägenhet.

Nyligen censurerade LR flera artiklar i Skolvärlden. LRs styrelse hade beslutat att inget skulle skrivas om ett avtalsförslag, detta för att få ”värderingsfri” information.

Redan inritade artiklar om avtalsförslagen lyftes ut av en kanslichef och Skolvärldens ansvarige utgivare kördes över.

Nyligen konstaterade LRs styrelse att man agerat fel och även kanslichefen beklagade sitt agerande.

Hur har tidningen påverkats av ingreppet?

– Det var ett hårt slag, säger Marie Halldestam. Det visar att man inte har förtroende för tidningen och att man inte följer policyn som säger att tidningen ska vara oberoende.

Fler avsnitt
Fler videos