Gå direkt till textinnehållet

”Mediemagnaten gav Zemmour en plattform”

Presidentvalet i Frankrike 10 april. Den franska valbevakningen är omfattande men enkelspårig. Det säger journalisten och författaren Christian Catomeris. ”Man fastnar vid några få teman.”

Ukrainakrisen kan komma att ge sittande president Macron – tillika ordförande i EUs ministerråd – en promenadseger i presidentvalet den 10 och 24 april. Det tror Christian Catomeris, tidigare Europakorrespondent på SVT, som följer fransk politik noga.
– Kommer oppositionen ens kunna få sin röst hörd? Macron kan driva de principiella frågorna om militärt samarbete, om energifrågan och om EUs viktiga roll, utan att ordna några valmöten eller delta i debatter.

Innan kriget bröt ut dominerades den franska valdebatten av högerpartiernas agenda: brottslighet och invandringsmotstånd. Nykomlingen, ytterhögerkandidaten och journalisten Eric Zemmour har haft höga opinionssiffror.

– Han har länge fått representera motståndet mot det ”politiskt korrekta” i medierna. Mediemagnaten Vincent Bolloré gav honom en egen plattform i tv-kanalen CNews. De står fortfarande i nära kontakt.

Annons Annons

Skiljer sig fransk politikbevakning från svensk?
– Det finns ett väldigt utbud av debatter, krönikor och analyser, i många olika medier. Opinionsinstitut och statsvetare har en framträdande roll. Men medierna fastnar vid några få teman, samma frågor diskuteras överallt. Som i Sverige. 

Fler avsnitt
Fler videos