Gå direkt till textinnehållet

Mediekritik skapar engagemang på Twitter

Bland politikernas tweets hänvisar 22 procent till nyhetsmedier, 19 procent av dessa rör public serivce. Men av de mediekritiska tweeten är 75 procent riktade mot public service. Det visar en studie av Andreas Widholm på Stockholms universitet.

Enligt studien som presenterades på ett seminarium i Almedalen i dag driver mediekritik twitteraktivitet.

Studien har granskat aktiva riksdagsledamöters twittrande under fyra veckor i feruari/mars. Den visar bland annat att länkning och hänvisning till nyhetsmedier är vanligt bland de politiska twittrarna. 45 procent av omnämningarna rör storstadspress, 25 procent landsortspress och 19 procent public serviceföretagen.

Men när det gäller mediekritik står public service alltså för 75 procent av tweeten och moderaterna står för 85 procent av dessa.

Annons Annons

Att mediekritik är så populärt att ägna sig åt för en del, beror på att det driver reaktioner. Många engagerar sig i, retweetar och reagerar på tweets som är mediekritiska. Trots att bara sju procent av tweeten innehåller mediekritik så kommer 25 procent av reaktionerna på samtliga riksdagspolitikers tweetande på tweets om mediekritik.

När studien presenterades på seminariet, som anordnats av Journalistförbundet och Institutet för Mediestudier fanns såväl poltiker som journalister representerade. Panelen var enig om att det behövs en vettigare ton i kritiken.

– Det är förkastligt när syftet är att undergräva mediernas trovärdighet med retorik lånad från USA, sa Anders Ygeman (S). 

Hanna Stjärne, VD på SVT, menade att mediekritik är något som SVT alltid mottagit. Ibland från höger ibland från vänster.

Jonas Nordling var i grunden positiv till mediekritik. 

– Vi som jobbar med det fria ordet står naturligtvis upp för att andra också ska använda sig av det. Men vi vill värja oss från tonläget och hetsen mot enskilda redaktioner, sa Jonas Nordling.

Seminariet tog också upp andra delar av Institutet för Mediestudiers nya bok om fake news och filterbubblor. Hela debatten är inspelad och kommer att finnas på Journalistpodden på Journalistförbundets hemsida.

Fler avsnitt
Fler videos