Gå direkt till textinnehållet

Mediefasta mot urvattnad journalistik

Ibland får jag frågan om vad jag tror om medierna i framtiden. Kommer papperstidningen att överleva? Vad händer med public service? Kommer framtidens journalistik och medier att kunna vara redskap i demokratins namn?

Ibland får jag frågan om vad jag tror om medierna i framtiden. Kommer papperstidningen att överleva? Vad händer med public service? Kommer framtidens journalistik och medier att kunna vara redskap i demokratins namn?

Svaren är givetvis mycket mer ointressanta än frågeställningarna. Ingen kan väl med fog säga något om hur medielandskap och -konsumtion ser ut om 20 år. Ändå är det viktigt att reflektera över vad som sker. Inte minst för att kunna påverka.

Själv vill jag sammanfatta det senaste årtiondets medieutveckling med två ord – mångfald och kvantitet. Detta gäller framför allt inom de expansiva områdena radio, TV och Internet.

”Den stressade journalisten blir rapportör i stället för grävande reporter på obekvämt uppdag”

På bara ett decennium har vi i Sverige gått från ett par TV-kanaler med begränsade sändningstider, till dygnetrunt-TV i hur många varianter som helst. Radion har utvecklats på liknande sätt, och Internet… tja, vad ska man säga? Imponerande.

Men betraktar man det som skett ur journalistisk synvinkel, blir utvecklingen inte lika imponerande. För mer betyder inte bättre. Kvantitet och kvalitet går sällan hand i hand. När SVT satsar på dygnetrunt-nyheter, gör man det med ett maximum av teknik och minimum av bemanning. När SRs P4-kanaler börjar med nyhetssändningar på helgerna, gör man det på liknande sätt, nästan utan resurstillskott.

Detta påverkar naturligtvis journalistiken. Den stressade journalisten blir rapportör och mikrofonhållare i stället för grävande reporter på obekvämt uppdrag. Initiativet förflyttas till den som kan servera den hungrande och törstande redaktionen rätt kompott, helst så färdiglagad som möjligt.

Och mediekonsumenterna får hur mycket dom vill, men soppan är långtifrån alltid särskilt matnyttig.

I sådana lägen är det uppfriskande att lyssna till de entusiastiska personerna bakom Tempo dokumentärfestival, när de uppmanar till mediefasta. På www.mediafasta.nu kan man inspireras till ”en lekfull undersökning om vad som händer när man avstår från media i två veckor”.

Och visst, en tid vid sidan av nyhetsflödet och den massmediala kulturen, kan nog ge en hel del insikter för den som fortfarande vill något med sin journalistik.

Varför inte pröva?

Fler avsnitt
Fler videos