Gå direkt till textinnehållet

Mattsson: ”Det vi gjorde var inte brottsligt”

I morgon, 17 april, inleds rättegången i Malmö tingsrätt mot de tre journalister på Expressen som misstänks för vapenbrott.

I oktober 2010 ville Expressen ta reda på om påståendet att illegala vapen flödade i Malmö stämde. Reportern Diamant Salihu fick i uppdrag att testa hur lätt det var att anskaffa ett vapen. Det tog honom fem timmar att köpa en pistol.

Expressen berättade om det i reportage den 24-25 oktober.

I december 2011 åtalades Diamant Salihu, chefredaktören Thomas Mattsson och nyhetschefen Andreas Johansson för vapenbrott.

Kammaråklagare Jörgen Larsson vill, enligt ett uttalande i Medievärlden, testa var gränserna går för hur medier får agera och vem som ska bestämma det.

Vad säger du till dem som hävdar att journalister inte ska ha särskilda privilegier och stå över lagen, Thomas Mattsson?

– Jag håller naturligtvis med om att lagen gäller alla. Tryckfrihetsförordningen innehåller förstås vissa särskilda möjligheter och skyldigheter för periodiska skrifter med ansvarig utgivare, som meddelarfriheten, men när det gäller brottsbalken ska den förstås omfatta alla och det är heller inte tvistigt i rättegången om vapenreportaget. Vi bestrider ansvar för att vi anser att det som gjordes inte var brottsligt.

Finns det andra fall där det är befogat att journalister bryter mot lagen?

– Journalister bör, som alla andra, följa lagar och regler och jag tror att vi är många som kan vittna om att man på redaktionerna verkligen vinnlägger sig om att exempelvis respektera upphovsrättslagen, söka fototillstånd och så vidare. Men: det är ingen hemlighet att medier ibland, som när IB-affären avslöjades, tillgripit okonventionella arbetsmetoder som innefattat lagöverträdelser… detta får dock anses som extrema undantag och vårt vapenreportage är inte ett sådant eftersom vi anser att vi inte begick något brott.

Anser du att ni har fått svar på frågan om vapnen flödar i Malmö?

– Ja. De påståenden som poliser och politiker förde fram bekräftades av flera personer som Expressen intervjuade och av det faktum att det bara tog oss fem timmar att få tillgång till en pistol. Det var viktigt att undersöka detta, menar jag.

När det nu blev åtal – borde du ensam ha åtalats i din egenskap av ansvarig utgivare?

– Jag tycker att åklagaren, som sagt att han vill få prövat vad journalister får göra, kunde ha nöjt sig med mig om han nu skulle åtala någon. Åklagaren antyder ju i olika intervjuer att inte ens han är övertygad om att det skett något brott, därför känns processen lite konstig. Att Andreas Johansson åtalats är i alla händelser märkligt, han fattade inga beslut och var en av flera arbetsledare… när detta klarläggs i morgon hoppas jag att åklagaren lägger ner åtalet mor Andreas.

Likställer du detta vid ett tryckfrihetsmål?

– Inte juridiskt, förstås, men likheten är ju att det egentligen inte handlar om ”vapenköp” utan om journalistik som publicerats. Är det rimligt att åtala tre journalister för ett reportage där en tidning lyckats lämna in en pistol till polisen? Det är frågan.

Fler avsnitt