Gå direkt till textinnehållet

Massuppsägningar på LA Times – fick besked över Zoom

115 journalister sägs upp från LA Times, som gav besked över Zoom i ett möte där inga frågor kunde ställas. Enligt facket slår uppsägningarna oproportionerligt mot anställda med minoritetsbakgrund.

Nyhetsredaktionen på Los Angeles Times minskar med över 20 procent när 115 journalister får gå, rapporterar The Guardian. Det följer på en åtstramning i juni förra året då 74 personer sades upp.

Enligt The Guardian gavs beskedet till personalen över ett Zoom-möte där chatten var avstängd och där inga möjligheter att ställa frågor gavs.

Uppsägningarna är en del i ett större sparpaket som genomförs på tidningen. Under januari har både chefredaktören Kevin Merida och redaktionschefen Sara Yasin lämnat tidningen och förra veckan strejkade de anställda mot de planerade sparåtgärderna.

Annons Annons

Enligt fackklubben på LA Times har de senaste uppsägningarna oproportionerligt drabbat anställda som tillhör minoritetsgrupper. Det trots att ägarna sedan 2020 har haft som mål att öka mångfalden på redaktionen.

”Avgångsvederlag skulle kunna ha motverkat detta, men det är inte den väg som bolaget har valt”, skriver fackklubben på Twitter.

Tidningen ägs sedan 2018 av den sydafrikanske miljardären Patrick Soon-Shiong. När han köpte tidningen för 500 miljoner dollar utlovade han investeringar i ”nästa generations publicistik”. Sedan dess har tidningen gjort stora förluster årligen. Enligt affärsnyhetssajten Marketwatch tyder sparpaketet på att ägaren tröttnat på de tunga förlusterna.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos