Gå direkt till textinnehållet

Massflykt från Europe 1

Minst 50 journalister lämnar den franska privatradiokanalen Europe 1 efter att den nya ledningen infört synergier med den högerkonservativa nyhetskanalen C News.

 

Canal Plus-ägda C News har jämförts med Fox News; direktsända nyheter med stark lutning åt konservativa åsikter. Tidigare i år gick dess ägare, Vivendigruppen med miljardären Vincent Bolloré i spetsen, in som majoritetsägare i förlusttyngda Europe 1. Journalister på Europe 1 strejkade i juni mot beskedet att synergier ska ske även på redaktionell nivå.

”Vi vägrar att bli en åsiktskanal”, skrev redaktörer och fackliga representanter i en debattartikel i Le Monde.

Annons Annons

Redaktionella synergier har redan gjorts. Till exempel sände Europe 1 två timmars direktsända kommentarer från C News under militärparaden i Paris den 14 juli.

Avgångserbjudanden har gått ut till anställda som vill lämna Europe 1, och ett drygt 70-tal har valt att sluta varav 50-60 journalister enligt uppgifter till Journalisten. Många av dem jobbar på samhällsredaktionen, kulturredaktionen och den politiska redaktionen. En rad kända profiler har lämnat kanalen.

Vid en debatt på den franska journalistkonferensen Les Assises du Journalisme i förra veckan berättade Antoine Genton, TV5 Monde, om sina år på Canal Plus. Han menar att ledningen såg att det fanns en marknad för högeråsikter i nyhetsförpackning.

– Åsikterna på C News är och var höger, på gränsen till extremhöger, sade han.

Antoine Genton lyfte också C News/Canal Plus roll i att ge den omstridde högerdebattören och välkände medieprofilen Eric Zemmour den plats han har idag, med opinionssiffror som gör att han kan utmana Marine Le Pen som den franska extremhögerns presidentkandidat.

Zemmour har vid flera tillfällen dömts för rasistiska uttalanden, och är nu föremål för ytterligare en rättsprocess. Enligt Antoine Genton på TV5 Monde blev miljardären Vincent Bolloré upprörd när Zemmour lyftes bort från Canal Plus i samband med en av domarna mot honom:

– När han kom tillbaka 2019 var det till en helt skräddarsydd roll. Att vi har Zemmour där han är idag kan vi tacka Bolloré för.

– Men varje mediehus har ett ansvar för hur stor Zemmour blivit i debatten.

Fler avsnitt
Fler videos