Gå direkt till textinnehållet

Maria Ressa gripen för förtal

Den världsberömda och prisade journalisten Maria Ressa har gripits för förtal i Filippinerna. Brottet rör en publicering från 2012 och lagen har ändrats efter publiceringen.

På onsdagseftermiddagen lokal tid grep polis journalisten och publicisten Maria Ressa på tidningen Rapplers huvudkontor i Manilla, Filippinerna. Maria Ressa är tidningens vd och chefredaktör. Hon försökte betala borgen, men den tillförordnade domaren vägrade ta emot borgen och Maria Ressa har därför tvingats tillbringa natten i en häktescell.

Brottsmisstanken rör förtal av affärsmannen Wilfredo Keng i en artikel som publicerades i maj 2012, fyra månader innan lagen som Ressa ska ha brutit trädde i kraft. Ändå har det filippinska justitiedepartementet rekommenderat att Maria Ressa och en tidigare researcher på Rappler, Reynaldo Santos Jr, ska åtalas för förtal.

Committee to Protect Journalists (CPJ) fördömer i ett uttalande gripandet. Journalistförbundet fördömer också gripandet, uppger Hanna Nyberg, ordförande för Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp i Dagens Nyheter.

Maria Ressa och Rappler har återkommande utsatts för övergrepp av den filippinska staten, och i december åtalades Ressa för skattebrott. Åtalet fördömdes av flera internationella organisationer, bland andra Amnesty och Committee to Protect Journalists (CPJ).

Förra året utsåg Time Magazine Maria Ressa och ett antal andra journalister, ”sanningens väktare” till Årets person.

Fler avsnitt
Fler videos