Skatteattacker mot filippinsk journalist fördöms

5 december, 2018

Den prisade filippinska journalisten Maria Ressa har åtalats för fem skattebrott. Åtalen fördöms av bland andra Amnesty, Human Rights Watch och Committee to Protect Journalists, som anser att det handlar om statstrakasserier i syfte att tysta en av president Dutertes kritiker.

Åtalen mot Maria Ressa, chefredaktör för nyhetstidningen Rappler, rör skattebrott men saknar enligt flera internationella organisationer verklighetsförankring. I stället rör det som om ett flagrant försök från president Duterte att tysta en kritiker och stoppa tidningens granskning av presidentens krig mot droger, som skördat tusentals oskyldiga liv i Filippinerna.

”Rapplers orädda journalistik har avslöjat den dödliga verkligheten i det så kallade ’kriget mot droger’ – och tusentals mord på fattiga och marginaliserade människor som utförts i dess namn”, skriver Amnesty International i ett pressmeddelande, där organisationen fördömer åtalen och kräver att myndigheterna upphör att förfölja Maria Ressa.

Human Rights Watch fördömer också åtalen, som man anser är ”politiskt motiverade”.

Committee to Protect Journalists beskriver åtalen som ”en flagrant sorts juridiska statstrakasserier” och kräver att åtalen läggs ned ”innan regeringens redan slitna trovärdighet tar ytterligare skada”.

Internationella Journalistfederationen (IFJ) skriver i ett uttalande att attackerna mot Rappler och andra medier i Filippinerna hotar demokratin i landet.

Om Maria Ressa döms riskerar hon upp till tio års fängelse och kraftiga böter. Hon fick tidigare i år världsorganisationen World Association of Newspapers and News Publishers pressfrihetspris

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies