Maria Ressa får Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne

18 juni, 2020

Publicistklubbens pris 2020 till Anna Politkovskajas minne går till den filippinska journalisten och publicisten Maria Ressa, som i veckan dömts till fängelse för förtal.

Prismotiveringen lyder: ”För hennes mod att stå emot en korrupt president och för att hon trots stora personliga risker fortsätter att stå för journalistikens viktigaste princip: en fri och oberoende granskning av makten.”

– Maria Ressa är en självklar mottagare av årets pris till Anna Politkovskajas minne. Genom hennes arbete påminns vi om varför journalistiken behövs. I det pågående krig mot pressfriheten som president Duterte för har hon blivit den tydligaste måltavlan. Trots det fortsätter Maria Ressa stå för press- och yttrandefrihet, säger Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg i en kommentar.

Maria Ressa, grundare av nyhetssajten Rappler, dömdes i måndags för ”förtal på nätet”, med ett straffvärde upp till sex år. Pressfrihetsorganisationer fördömer domen. 

2018 utsåg Time Magazine Maria Ressa och ett antal andra journalister, ”sanningens väktare” till Årets person (bilden).

– Maria lever under ständigt beskydd sedan många år. Hon har utstått dödshot och hot om sexuellt våld, stått emot trollarméer och trakasserier, men framförallt åtalats vid elva tillfällen sedan, i uppenbara försök från presidenten att skrämma och hindra Maria och Rappler från att sköta sitt journalistiska uppdrag. Ändå fortsätter hon sitt viktiga uppdrag, säger Anna Gullberg, ansvarig för Publicistklubbens internationella kontakter.

Maria Ressa skulle ha invigningstalat vid det inställda Grävsemineriet i Borås och är fortfarande anmäld som huvudtalare vid det uppskjutna Gräv i september.

– Nu är det oerhört viktigt att journalistvärlden sluter upp bakom Maria Ressa. Jag fortsätter att hoppas på att vi ska få höra henne tala i september, som planerat, säger Hanna Grahn, årets Grävgeneral.

– Maria är en av vår tids viktigaste röster för fri och oberoende journalistik. Vi blev mycket glada över att just hon tilldelas priset och självklart välkomnar vi Publicistklubben att tilldela Maria Ressa sin utmärkelse i samband med Grävseminariet, säger Fouad Youcefi, ordförande för Föreningen grävande journalister.

Priset till Anna Politkovskajas minne delas ut “till en journalist som i sitt arbete utmärkt sig i försvaret av yttrande- och tryckfriheten”.

Det utdelades första gången 2007, året efter mordet på Anna Politkovskaja.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies