”Kafkalik rättegång mot Ressa”

15 juni, 2020

Pressfrihetsorganisationer fördömer förtalsdomen mot den filippinska journalisten och chefredaktören Maria Ressa. 

Filippinska Maria Ressa, grundare av nyhetssajten Rappler, dömdes tidigt på måndagen för förtal på nätet, med ett straffvärde upp till sex år. TT rapporterar att fallet handlar om att Ressa, som ansvarig för den oberoende nyhetssajten Rappler i en artikel från 2012 skriven av en annan journalist ska ha förtalat en mäktig affärsman.

Maria Ressa grundade Rappler 2012, och sajten har gjort sig känd för sin kritiska granskning av president Duterte. 

Pressfrihetsorganisationer som Committée to Protect Journalists och Reportrar utan gränser är starkt kritiska till domen, som man ser som ett angrepp på yttrandefriheten. 

”Det är alltför uppenbart att Filippinernas rättssystem inte är oberoende av landets regering. Bakom domen står president Rodrigo Duterte, som länge riktat attacker mot Rappler och Maria Ressa för att försöka stoppa sajten och hennes kritiska granskningar. Rättsprocessen har det närmaste varit Kafkalik och vi uppmanar domarna att i nästa instans riva upp domen för att återupprätta rättsväsendets trovärdighet", säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Maria Ressa och Rappler har varit utsatta för åratal av rättsliga trakasserier och står enligt Reportrar utan gränser inför ytterligare ett tiotal liknande anklagelser och åtal, alla lika grundlösa.

Maria Ressa skulle ha invigningstalat vid det inställda Grävsemineriet i Borås och är fortfarande anmäld som huvudtalare vid det uppskjutna Gräv i september. "Hon personifierar på många sätt årets tema [motstånd] genom sin kamp för sanningen", skriver Grävarrangörerna om Ressa.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies