Gå direkt till textinnehållet

Man dömd för olaga hot mot Arnstad

En man döms till skyddstillsyn och ska betala 5 000 kronor i skadestånd till historikern och vetenskapsjournalisten Henrik Arnstad för olaga hot.

I augusti väcktes åtal mot den 71-årige mannen som lämnat ett hotfullt meddelande på Henrik Arnstads telefonsvarare.

Enligt stämningsansökan ska mannen ha uttryckt att han ”kommer att söka upp Arnstad, att Arnstad ’ska få’ och att Arnstad aldrig kommer undan det han gjort”.

Under rättegången har den 71-årige mannen uppgett att han på grund av berusning vid tillfället saknar tillräckliga minnesbilder. Kort efter händelsen skickade mannen dock ett brev till Henrik Arnstad där han bad om ursäkt.

Annons Annons

Tingsrätten menar att hotet var allvarligt, och att syftet varit att tysta Arnstad:

”Hotet har inte någon bakgrund i en personlig bekantskap eller tidigare mellanhavanden mellan den hotande och den hotade. Det utlösande har i stället varit att det som Henrik Arnstad skrivit och sagt i offentligheten har misshagat [NN]. Motivet måste ha varit att skrämmas för att inkräkta på Henrik Arnstads yttrandefrihet. Detta är en så försvårande omständighet att brottets straffvärde motsvarar ett fängelsestraff”, skriver tingsrätten i sin dom.

Mannen har tidigare dömts för olaga hot 2019 och 2014. Tingsrätten bedömer att den lämpligaste påföljden är skyddstillsyn för att komma till rätta med mannens alkoholproblem.

Mannen ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till Arnstad.

Fler avsnitt
Fler videos