Löneuppror på Hall Media
Ett 50-tal journalister på Hall Medias tidningar har begärt individuella omförhandlingar av sina löner. ”Våra medlemmar har alldeles för låga löner jämfört med andra medieföretag”, säger Joel Jonsson, ordförande i journalistklubben på Hall Media.
Efter att löneförhandlingarna avslutades på Hall Media, som ger ut bland annat Jönköpings-Posten och Smålands-Tidningen, har ett 50-tal journalister begärt individuella omförhandlingar av sina löner. Det är ungefär hälften av medlemmarna i journalistklubben. I mejlen de skickat till redaktionsledningen uttrycker de besvikelse över sina låga löner.
Det är journalistklubben på Hall Media som har uppmanat medlemmar som är missnöjda att begära omförhandling.
– De som jobbat i företaget en längre tid halkar efter i löneutvecklingen. Vi har medlemmar som har jobbat i 10-15 år och har en månadslön på 28 000 kronor. Det är inte rimligt, och alla medarbetare har rätt att när som helst begära omförhandling av sin lön, säger Joel Jonsson, ordförande i journalistklubben på Hall Media.
Snittlönen bland klubbens medlemmar efter den senaste lönerevisionen är 29 240 kronor, men då är också mellanchefer som är medlemmar i klubben inkluderade. De har en högre grundlön än till exempel reportrar. Det är 10 000 kronor mindre i månaden än snittlönen för en Stockholmsjournalist. I den senaste lönegranskningen som Journalisten genomförde i höstas hamnade Hall Medias journalister längst ned i löneligan tillsammans med Mittmedias bemanningsbolag Mittmedia Kompetens och NWT-tidningarna.
Varför har klubben gått ut med den här uppmaningen?
– Våra löner ligger i botten när man jämför med andra medieföretag, men våra journalister är inte botten. Nu är vi nominerade till Årets Lokala Mediehus och Jönköpings-Posten var tidigare i år nominerad som Årets dagstidning. Företaget gjorde en vinst på över tio miljoner kronor 2017. Det finns pengar för att lösa det här problemet, säger Joel Jonsson.
Har det inte gått att lösa i löneförhandlingen?
– Klubben har i många år jobbat för att få upp lönerna, men utan framgång. Företaget har visserligen lagt pengar utanför potten för att få upp lönerna de senaste tre åren, men det går för långsamt, vilket vi uttryckt i förhandlingen, men inte fått gehör för. I år halverades pengarna utanför pott jämfört med 2017. Det är arbetsgivaren som sätter lönerna, ansvaret ligger hos dem.
Klubben och arbetsgivaren har kommit överens om att under året ta fram en handlingsplan för hur lönerna ska justeras upp. Klubben hoppas att löneupproret ska sätta press på arbetsgivaren.
– Vi hoppas förstås att det här ska leda till att ett antal personer får upp sina löner omgående, men framför allt hoppas vi att det ska lägga tyngd bakom våra krav inför framtagandet av handlingsplanen. Vi kan inte vänta, säger Joel Jonsson.
Ger ni inte upp tanken på kollektiva förhandlingar när ni nu uppmanar varje medlem att förhandla?
– Nej, vi kommer också att kunna sitta med i de individuella förhandlingarna. Vi agerar var och en för sig men också tillsammans.
Herman Nikolic, redaktionell chef på Hall Media, bekräftar att han fått mejl från ett 50-tal journalister som vill omförhandla sina löner. Han är förvånad över journalistklubbens agerande:
– Vi avslutade löneförhandlingen i princip i enighet, och vi sköt till extrapengar till potten just för att få upp lönenivåerna. Potten blev 2,3 procent i stället för 1,8 procent. Under de senaste tre åren har lönerna ökat med tio procent, medan kollektivavtalet stadgade sex procent. Vi jobbar aktivt med att få upp lönenivåerna och ska nu ta fram en handlingsplan tillsammans med klubben. Jag har svårt att tolka klubbens syfte med det här initiativet – vill man ha individuella löneförhandlingar för alla nästa år? säger Herman Nikolic.
– Samtidigt är det så att vi som arbetsgivare ser att lönerna behöver höjas snabbare än de centrala avtalen för att vi ska kunna vara en attraktiv arbetsplats med ambitionen att vara Sveriges bästa lokala mediehus, där är vi helt överens med klubben. Vi kan inte hävda att vi har sämre journalister än jämförbara mediehus, och det gör vi inte heller, snarare tvärtom med tanke på att JP nyligen nominerats till Årets Dagstidning och Hall Media till Årets lokala mediehus. Efter besparingarna vi haft i branschen är de journalister som jobbar kvar riktiga fighters. De är vår viktigaste resurs och ska vi vara en attraktiv arbetsgivare måste det återspeglas i lönerna. Det är därför vi satsar på bland annat löneökningar. Det som vi inte är överens med klubben om är hur snabb förändring ekonomin tillåter, säger Herman Nikolic.
Han bokar nu in de medarbetare som begärt omförhandling för möten.
– Jag tar gärna emot synpunkter från medarbetarna och jag kan väl känna att vi kanske inte gjort tillräckligt för att förklara för alla medarbetare hur vi ska arbeta med våra lönenivåer framöver.
Fakta
Cirka 140 journalister på Hall Media
Hall Media ger ut Jönköpings-Posten, Smålands-Tidningen, Vetlanda-Posten, Tranås Tidning, Smålands Dagblad, Värnamo Nyheter, Smålänningen, Falköpings Tidning, Västgöta-Bladet och Skaraborgs Läns Tidning, samt gratistidningarna Jönköping Nu, Finnveden Nu, Höglandet Nu, Västboandan, Tranås Aktuellt, Veckobladet Smålänningen och Skövde Nyheter. Företaget har cirka 140 anställda journalister och journalistklubben har drygt 100 medlemmar.