Gå direkt till textinnehållet

Lokaltidningar satsar på medborgarjournalister

Är superlokala medborgarjournalister (en del av) framtiden för lokalpressen? Ja, tror både Kristianstadsbladet och NTM-koncernen.

SVT Nyheter Skåne rapporterar i dag om Kristianstadsbladets satsning på att rekrytera deltidsreportrar på småorterna i bevakningsområdet, så kallade ”byakorrar”. Med hjälp av EU-pengar ska det tiotal korrar som hittills rekryterats erbjudas utbildningar i frilansjournalistik.

Ett liknande projekt ligger i startgroparna inom NTM-koncernen. I slutet av oktober tilldelades NTM 3,8 miljoner kronor i utvecklingsstöd från Presstödsnämnden. Pengarna ska gå till en satsning på medborgarjournalistik.

Enligt UNT ska vanliga medborgare rekryteras, utbildas och coachas till att skriva, fotografera och filma, främst för de digitala kanalerna.

Annons Annons

"Vårt mål är att långsiktigt öka engagemanget inom områden där vi i dagsläget har svårare att nå ut med vår journalistik. Lokal oberoende journalistik är för oss som företag vår huvudsakliga affärsidé. För oss stämmer det väl med en demokratisk uppgift. Med projektpengarna finns möjligheten att nå fler med nya perspektiv", skriver UNTs printchef Roger Berglund i ett mejl till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos