Gå direkt till textinnehållet

Lokal nedbemanning oroar i Sörmland

Sju av 18 journalister lämnar Katrineholms-Kuriren i samband med omorganisationen efter NTMs köp av Sörmlands Media. Journalistklubben ser farhågor med att alla tunga chefsposter centraliseras till Eskilstuna-Kuriren. UPPDATERAD

Som Journalisten berättat innebär den sparplan och omorganisation som Sörmlands Media genomfört efter att NTM köpte bolaget i höstas, att var femte redaktionell tjänst vid Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren och Södermlands Nyheter försvinner.

Totalt handlar det om 24 journalisttjänster, varav elva på SN och sju på KK. Fyra personer som slutar på Eskilstuna-Kurirens redaktion, enligt journalistklubbens ordförande Hanna Oscarsson. Tre personer slutar efter individuella överenskommelser med arbetsgivaren, och en person går i pension.

Redigeringen flyttar till NTM i Norrköping och alla redaktionella chefer samlas i Eskilstuna. Kvar i Katrineholm och Nyköping finns lokala journalister och en nyhetschef på varje ort.

På Katrineholms-Kurirens redaktion försvinner sju av 18 journalisttjänster. Av de sju tjänsterna är det i ett fall fråga om uppsägning, av den tidigare chefredaktören och utgivaren Marie Hillblom, berättar journalistklubbens ordförande Henrik Wising.

– I övriga fall har arbetsgivaren, de enskilda medarbetarna och klubben träffat överenskommelser om frivilliga avgångar. I flera fall rör det sig om personer som är relativt nära pensionsåldern.

KK förlorar förutom sin chefredaktör även lokala redaktörer för kultur och familj och ansvaret för gratistidningen Extra och lokal feature, samtliga funktioner flyttas till Eskilstuna. Enligt Henrik Wising har klubben med tanke på branschläget och situationen för Sörmlands Media förståelse för att sparpaketet måste vara kraftfullt.

– Men vi hade inte föreställt oss att nedbemanningen skulle vara så omfattande i en redan mycket slimmad organisation.

Oron som kvarvarande journalister vid KK känner handlar till största del om den egna redaktionens roll i den nya organisationen.

– I grunden anser vi att det är en del av lokaltidningens styrka att ha ett närvarande ledarskap som är medvetet om och förstår lokala förhållanden och hur dessa bidrar till att forma journalistiken. Nu när alla tunga chefsposter centraliseras till Eskilstuna-Kuriren undrar vi naturligtvis hur vårt dagliga arbete och vår arbetsmiljö ska påverkas.
Vi hoppas att den nya redaktionsledningen levererar enligt sina utfästelser, menar Henrik Wising.

Eva Burman är sedan tidigare chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren, och nu för samtliga tre titlar. Hon betonar vikten av att alla medarbetare känner sig och fungerar som en organisation, som jobbar tillsammans.

– Jag förstår att man om man jobbar på SN eller KK tycker att det är många tjänster kvar i Eskilstuna. Men det här är en nödvändig förändring för att behålla så många lokala skrivande journalister som möjligt, säger Eva Burman.

Hur ska ni garantera en fortsatt bra lokal bevakning och bra arbetsmiljö i Katrineholm och Nyköping med nästan alla chefer i Eskilstuna?
– De gemensamma cheferna är i organisationen placerade i Eskilstuna, men ska vara på plats lika mycket på de andra två orterna. Mitt mål är att vara i Katrineholm en dag i veckan och i Nyköping två. Men jag förstår att man är orolig, 24 journalisttjänster färre är väldigt många. Jag har försökt att lägga en organisation så att läsarna inte ska märka någon försämring, och helst en liten förbättring av tidningarna.

Hur ska du hantera risken för ökad stress och för hög arbetsbelastning hos medarbetarna?
– Ja, den risken är stor. Journalist är ett yrke som ställer mycket högre krav idag än bara för fem år sedan, journalistrollen är tuff och du måste ha tempo också. Branschens kris bidrar till att man mår dåligt. Vi går inte till jobbet och firar nya segrar. Det är stressande för många. Förutsättningarna är som de är, utifrån dem ska jag försöka se till att arbetsmiljön är den bästa möjliga.

Hur ska ni bibehålla kvalitet och arbetsmiljö när vart femte journalistjobb försvinner?
– Planen är att välja bort det läsarna inte vill ha. Vi jobbar mycket med analys, av både print och digitalt och vet vilka ämnen som är lästa. Det är krim, trafik, bostad, konsument, näringsliv, barn och familj, sjukvård och miljö. Vi vet också hur vi ska berätta om dem; med case, människor.

– Att referera ett fullmäktige vet vi däremot att väldigt få läser. Vi ska inte välja bort den viktiga kommunalpolitiken, men vi ska göra det på ett annat sätt. När något når fullmäktige ska vi redan ha skrivit om det.

– Vi vill också jobba med granskande journalistik och då är samordning  jätteviktig för oss. Vi kan inte uppfinna hjulet varje dag, utan kan hitta ingångar som är relevanta för alla orter och ta lokala röster. Så kan den andra redaktionen jobba på något annat samtidigt, säger Eva Burman.

Fler avsnitt
Annons
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret