Gå direkt till textinnehållet

Var femte journalist ska bort på Sörmlands Media

Ett 60-tal tjänster försvinner på Sörmlands Media när NTM centraliserar flera funktioner till Norrköping, enligt det förslag som arbetsgivaren lagt. ”I det förslag som nu ligger finns inte förutsättningarna för den lönsamhet som vi har idag”, säger Tommy Kägo, ordförande i journalistklubben på Södermanlands Nyheter.

I tisdags inleddes de lokala förhandlingarna om ny organisation på Sörmlands Media efter att Norrköpings Tidningars Media (NTM) tog över koncernen i december. I förslaget från arbetsgivaren ska över 60 tjänster bort inom koncernen, varav de flesta från ekonomi, it, annonsproduktion, tryckeri och privatmarknad.

Drygt 20 av tjänsterna är redaktionella. Om förslaget blir verklighet skulle det innebära att var femte journalisttjänst försvinner på Sörmlands Media.

Bland annat innebär förslaget att redigeringen flyttas till NTMs redigeringsnav i Norrköping. På Sörmlands Medias tre tidningar Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren arbetar åtta redigerare, varav fem i ett mindre redigeringsnav på EK, två på SN och en på KK.

Det webbnav som redan finns på Eskilstuna-Kuriren ska ansvara för alla tidningarnas sajter enligt förslaget och webbredaktörstjänsterna på SN och KK försvinner. Chefredaktörstjänsterna på SN och KK är redan borttagna, och i förslaget koncentreras övriga ledningsfunktioner till Eskilstuna-Kuriren. SN och KK kommer att ha varsin nyhetschef. Vilka tjänster som berörs i övrigt på redaktionerna har inte presenterats ännu.

Stämningen bland medarbetarna på Sörmlands Media är dämpad efter beskedet, uppger de anställda som Journalisten pratat med.

– Många är oroliga. Vi förstod att det skulle bli förändringar, men vi blev överraskade över sparpaketets storlek, säger Tommy Kägo, ordförande i journalistklubben på Södermanlands Nyheter.

Han är mycket kritisk till arbetsgivarens förslag.

– Jag har inte varit med om något så här dramatiskt under mina 33 år på tidningen. Man måste titta på detta historiskt. Södermanlands Nyheter har varit en av Sveriges mest lönsamma tidningar, med resultat på 20-25 miljoner kronor per år, och vi är fortfarande lönsamma, och den mest lönsamma tidningen i Sörmlands Media. Det är vår organisation som har skapat den lönsamheten. I det förslag som nu ligger finns inte förutsättningarna för den lönsamhet vi har idag. Om affären ska löna sig kan man inte strypa blodtillförseln på det här sättet. Vi är stridslystna, säger Tommy Kägo.

Han är orolig för att allt för mycket koncentreras till Eskilstuna.

– Vi blir åderlåtna. Jag är rädd för att det kommer att bli en kamp mellan tidningarna och klubbarna att behålla personal, säger Tommy Kägo.

Carina Wising, ordförande i journalistklubben på Katrineholms-Kuriren delar Tommy Kägos oro:

– Vår klubb befarar att det kommer att bli en för stor koncentration till Eskilstuna. Det gäller i sådant fall att hitta sätt att samarbeta på. Ledningen säger till oss att man vill ha en renodlad satsning på lokal journalistik, men med tanke på sparpaketets storlek blir det inte oproblematiskt, säger Carina Wising.

Hur är stämningen i Katrineholm?
– Vi är ganska luttrade vid det här laget. Vi är vana vid att det kommer årliga förändringar. Man bryter ihop och gå vidare. Just nu är det dämpad stämning, men vi håller modet uppe.

Hanna Oscarsson, ordförande i journalistklubben på Eskilstuna-Kuriren, hoppas att omorganisationen inte leder till strid mellan de tre redaktionerna.

– Det stämmer att arbetsgivaren vill ha en koncentration till dels Norrköping, dels Eskilstuna. Vi har bra kontakt mellan journalistklubbarna och redaktionerna inom Sörmlands Media samarbetar redan nu. Vi förstod att det skulle bli en nedskärning, men numerären överraskade oss. Vår förhoppning är att det ska bli så bra som möjligt för alla men än så länge finns det för få detaljer. Det är oklart hur det blir och förhandlingarna har bara inletts, säger Hanna Oscarsson.

Sörmlands Medias vd Jenny Hoflund Bergvall säger till Södermanlands Nyheter att det är ett ”tufft och känslomässigt besked att ge”.

”Samtidigt gör vi det här för att värna den lokala journalistiken och säkra utgivningen i framtiden. Det är ett måste för att överleva i det tuffa medielandskap vi lever i och är inget unikt för oss i Sörmland. Så här ser det ut i hela Sverige”, säger Jenny Hoflund Bergvall till tidningen.

Läs mer: ”Vi måste säkra utgivningen av tidningarna”

Fler avsnitt