Gå direkt till textinnehållet

Litteraturpriset: Vann rätt person?

Musikern och låtskrivaren Bob Dylan vann överaskande Nobelpriset i litteratur. Men vad tycker landets kultur- och nöjesjournalister om valet?

I dag presenterades vinnaren av Nobelpriset i litteratur, och valet föll alltså på Bob Dylan. ”Han har skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”, motiverade Svenska akademiens ständiga sekreterare Sara Danius.

Vi frågade några av landets journalister vad de tycker Dylans lyrik betytt för popmusiken, och om de blev överraskade av valet. 

Kristoffer Viita, kulturjournalist och musik- och filmskribent, bland annat för Sveriges Television:

– Jag kan för lite om vad Dylan betytt för att uttala mig. Men det är lustigt att han får ett litteraturpris eftersom han är musiker. Som någon skrev på Twitter är det märkligt att Svenska akademien tror att det går att separera texten från musiken. Det är ju lite förminskande mot konstformen.

Terje Carlsson, före detta producent på Sveriges Radio och SVT, numera chefredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning och ordförande i föreningen Grävande journalister:

– Ett kul val av prisvinnare. Det är lite charmigt när en bred allmänhet har en relation till vinnaren, men samtidigt får jag känslan av att detta är en något ängslig flirt med kändiseliten, lite som när Obama vann fredspriset.

Jenny Nordlander, chefredaktör för Nöjesguiden:

– Det var ett populistiskt val av Akdemien. Känner mig irriterad och ja, överraskad av att han vann, trots att han betytt massor för poplyriken. Men jag blir trött inför tanken på alla texter och inlägg jag kommer att tvingas läsa, om hur de som tycker att sådana som jag bara inte har förstått honom ”på ett djupare plan”.

Niklas Strömberg, fd nöjesjournalist och numera redaktionschef på Svensk Bokhandel:

– Jag blev minst sagt överraskad av att han vann. Har alltid sett hans namn som lite av ett skämt i sammanhanget, han har varit med i någon sorts periferi ett tag och jag trodde han skulle stanna där.

Ylva Niklasson, nöjeschef på Aftonbladet:

– Jag är inget fan, men han har betytt oerhört mycket för poplyriken. Och ja, jag är mycket överaskad av att han vann.

Markus Larsson, musikskribent och krönikör på Aftonbladet:

– Väldigt förvånande. Om det är någon rockartist som ska få priset är det Dylan. Men herregud, annars är det väl det yttersta beviset på att rocken är död när de finaste institutionerna börjar adla uttryck som, åtminstone från början, ville vara ett alternativ. För mig betyder det inte så mycket att han får litteraturens finaste utmärkelse. Jag lyssnar hellre på Changing of the guards.

Fler avsnitt
Fler videos