Gå direkt till textinnehållet

Leo Lagercrantz: Medievärlden bättre förr

 Skribenten och debattören Leo Lagercrantz ser starka skäl att värna den traditionella journalistiken i en tid då allt fler journalister tycks mer intresserade av att statusuppdatera sig på sociala medier än att skriva i tidning.

 Lagercrantz, tidigare bland annat debattredaktör på Expressen och en av grundarna av debattsajten Newsmill, sklriver i dag på Expressens kultursida ett engagerat inlägg där han försvar den klassiska journalistiken.

Han skriver att han ibland tycker att medievärlden var bättre förr: "på den tiden riktiga reportrar påp riktiga tidningar fick styra och ställa i manegen, alltså tiden före twitterakrobaterna och bloggcelebriteternas intåg."

Lagercrantz skriver twittrare som jobbar inom medier och "slänger ur sig 140 till intet förpliktigande och ofarliga tecken, som snabbt vinner polarnas gillande. De tillhör alla varandras fanclub."

Mot dessa twittrare ställer han murveln som ägnarn mycket tid åt oglamorös research och som besitter ett tålamod som twittraren aldrig skulle ha.

Han tvekar inte om vilka som har hans sympati:

"Så är det också i märkligt stor utsträckning kvällstidningsmurveln som sätter press på makthavare och får olämpliga ministrar avsatta."

Leo Lagercrantz efterlyser en diskussion om ett större ansvarstagande inom de sociala medierna. Han ifrågasätter om tidningarna ska fortsätta att härbergera det anonyma hatet i kommentarfälten, och om klicken och sidanvisningarna är värda priset: "viktiga skribenter som slutar skriva och vettiga läsare som slutar läsa."

Fler avsnitt
Fler videos