Gå direkt till textinnehållet

LÄSTIPSET

-

Lokalredaktören

Bengt O. Edberg

Eget förlag

Bengt O. Edberg, sedan 28 år lokalredaktör för Västerviks-Tidningen i Gamleby och tidigare bland annat frilans, ger ut en ambitiös fotobok med egna bilder tagna under 40 år som fotograf och reporter. Syftet med boken ”Lokalredaktören eller Mitt liv som fotojournalist under fyra årtionden” är, som han själv skriver, att ge en inblick i vad man som lokalredaktör får arbeta med.

I boken får vi inte veta så mycket om bilderna. Bengt O. Edberg nöjer sig med korta bildtexter till alla sina bilder som är sorterade efter ämnesområden. Här finns många glimtar av Sverige, både till vardag och fest, sorterade under rubriker som till exempel ”sport”, ”brudar” och ”motion”.

Svenska Akademiens ordlista

Norstedts Ordbok

Äntligen är den här – varje redaktions och varje journalists språkliga bibel. Svenska Akademiens Ordlista, SAOL, är den skrift man går till när man tvekar eller tvistar om stavningar, uttal och böjningar.

Annons Annons

När nu den trettonde upplagan ersätter den tolv år gamla ordlistan, är det också i ny och bättre form som gör det lättare att hitta.

Dock har redan åtskilliga klagomål hörts om akademiens rekommendationer när det gäller avstavningar. Vad man föreslår är ordledsindelning som enda avstavningsmönster. Resultatet blir avstavningar som discipl-in, kan-el och kontr-ast, medan till exempel kon-trakt avstavas som vi lärt oss.

Obegripligt, förvirrande och som gjort för irritation och många fel när stressade redaktörer ska skriva korrekt.

Och är inte själva syftet med SAOL att undvika språkfel…

Fler avsnitt
Fler videos