Gå direkt till textinnehållet

Lång väntan på Kristianstadsbladet

Kristianstadsbladet har varit utan permanent chefredaktör i åtta månader. Nu börjar journalistklubben tröttna på att vänta.

Kristianstadsbladet har varit utan permanent chefredaktör i åtta månader. Nu börjar journalistklubben tröttna på att vänta.

I december 2004 lämnade Peter Melin posten som chefredaktör för Kristianstadsbladet för att gå till Sydsvenska Dagbladet. I samband med att Melin gick till Sydsvenskan följde även två andra chefer med dit, marknadschefen Johan Ståhl, och Skånemedias VD Inge Gyllin, som blev VD på Sydsvenskan. Samtidigt lämnade Bo Wigernäs VD-tjänsten på Sydsvenskan och fick samma post på Skånemedia. Chefredaktörstjänsten på Kristianstadsbladet togs tillfälligt över av Sydsvenskans förre personalchef Håkan Bengtsson.

Under de åtta månader som gått sedan dess, har ledningen för Skånemedia, det Bonnierföretag i vilket Kristianstadsbladet ingår, inte hittat någon ersättare.

Annons Annons

Eva Emmelin, ordförande för journalistklubben på Kristianstadsbladet uttrycker frustration över situationen:

– Vi offrades i den rockad som skedde i december. Det var den stora känslan då och den har växt. Frågan om rekrytering har skjutits framåt gång på gång, och det är inte tillfredställande. Bonniers är ett så stort företag med så många kontakter att jag lite naivt trodde att det skulle gå att ordna snabbare.

Håkan Sehlstedt, styrelseledamot i Skånemedia och huvudansvarig för rekryteringen av chefredaktör, säger att styrelsen har arbetat aktivt med frågan.

– Allra viktigast är att hitta rätt person till tjänsten och vi vill gå grundligt till väga. Vi hade en lista på drygt 30 namn och kontaktade därefter 5-6 tänkbara kandidater.

Vad är skälet till att de tackat nej?

– Det handlar om livs- och familjeskäl. Folk har svårt att flytta och riva upp sina liv för att bosätta sig i Kristianstad, säger han.

Erik Månsson, Bonnierföretagens informationschef, antyder flera skäl till att rekryteringen tagit så lång tid:

– Ett skäl är att den tillförordnade chefredaktören Håkan Bengtsson är så pass rutinerad och hanterar jobbet bra. Det gör att man inte känner något behov av att forcera det, säger han.

Journalistklubbens Eva Emmelin säger att Bengtsson har haft rutin att leda tidningen.

– Inget ont om Håkan Bengtsson, men jag tror att han själv ser det som en tillfällig lösning. Han gör förändringar i organisationen nu och det känns konstigt att det sker när han inte ska vara kvar.

Själv säger Håkan Bengtsson att hans redaktörskap inte kommer att övergå till en permanent situation.

– Nej, jag ska inte bli permanent, det är helt klart. Men tidningen har inte gått i stå under året som gått, medarbetarna är duktiga och har drivit tidningen framåt. Sedan är det klart att för organisationens skull hade det varit önskvärt att en ny redaktör kunnat vara med i tabloidövergången i oktober.

Den 11 oktober byter Kristianstadsbladet format från broadsheet till tabloid. Men i väntan på en ny tryckpress i Kristianstad som ska stå färdig i vår trycks tidningen i Malmö, och från den 20 september sker detta på JMS Rulloffset, i det som tidigare var tidningen Arbetets tryckeri.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos