Gå direkt till textinnehållet

Landet syns inte i SVTs riksnyheter

Flera svenska regioner har mycket svårt att få synas i SVTs två största nyhetsprogram.

Få nyheter utanför storstäderna anses platsa i något av SVTs två stora flaggskepp för nyhetsjournalistik, Rapport 19.30 och Aktuellt 21.00. Det visar statistik som Journalisten, via källor inne i företaget, har tagit del av.

Norrlandslänen finns bland dem som har svårt att få genomslag för någon journalistik alls på riksplanet. Men det finns också stora skillnader norrlandsregionerna mellan. Exempelvis har Västerbotten, med ett stort TV-hus som också gör program till allmän-TV, tio inslag i Rapport hittills i år (januari till och med augusti). En gigant jämfört med många andra län utanför storstäderna.

Flera norrlandslän syns knappt alls med sina nyheter för Sverigepubliken. Gävleborg har tre inslag i Rapport under hela 2016 (fram till augusti) och inget inslag alls i Aktuellt. Samma sak för Jämtland, med tre nyhetshändelser totalt i Rapport och två i Aktuellt hittills i år. Sörmland har ett enda nyhetsinslag i Rapport på åtta månader.

Annons Annons

I augusti sände Rapport 19.30 totalt 37,5 lokala inslag. Det är 1,21 inslag i snitt per sändning. Ledningens målsättning för riksnyheterna är i dag satt till blygsamma 1,3 lokala inslag per sändning. Fyra sändningar mellan januari och augusti i år var helt utan lokala inslag. Elva inslag gick i båda programmen, och två inslag gick bara i Aktuellt.

Samtidigt som journalistik från landsbygden för en tynande tillvaro i våra tyngsta nyhetsprogram varnar allt fler forskare och debattörer för följderna av att klyftan mellan stad och land ökar. TV4 har redan lagt ned sina lokala redaktioner och av riksmedierna är det nu bara Sveriges Television och Sveriges Radio kvar.

Läs hela reportaget "Vart tog landet vägen?" i Journalisten nr 11 2016. Teckna din prenumeration här.

Fler avsnitt
Fler videos