Låga arvoden
blir ännu lägre

4 september, 2014

Vimmerby Tidning och Linköpings Tidning/Kinda-Posten har sänkt sina redan mycket låga arvoden till frilansar. Nu vill tidningsledningen även sätta ett tak på hur mycket en frilans kan arvodera i månaden. (KORRIGERAD)

Swepress, där bland annat Vimmerby Tidning och Linköpings Tidning/Kinda-Posten ingår, har ett 20-tal tillsvidareanställda journalister som tjänar mellan 22 000 kronor och 27 000 kronor i månaden. Till tidningarna har det även knutits ett 30-tal frilansjournalister.

I augusti sänkte tidningsledningen arvodet för frilansarna med 20 till 30 procent.

– Vi har en dålig lönsamhetsutveckling på grund av minskade annonsintäkter och att prenumerationssiffrorna inte går i rätt riktning. Det är ett sätt att säkra den organisation vi har. Vi har lokalredaktioner på många orter, trots att vi är en liten tidning. Vi har kunnat vara flexibla genom ett system med frilansar som vi haft sedan tio år tillbaka, säger Alf Wesik, redaktionschef på Vimmerby Tidning.

Han medger att arvodena är låga per artikel, men att detta kompenseras med att man garanterar att frilansarna får skriva många artiklar.

– Vi upplyser frilansarna om vilken nivå ersättningen ligger på så att de kan ta ställning till om de vill jobba för oss eller inte. Som frilans har de möjlighet att inte ta jobbet. Det är ett bra system som fungerar väl.

Inga kontrakt skrivs med frilansarna, tidningsledningen kommer överens med frilansen på vilken nivå de förväntar sig att frilansen ska leverera.

De frilansar som jobbar heltid för Swepress är garanterade en ersättning som skiftar mellan 15 000 kronor och 20 000 kronor.

– Vi kommer överens med varje frilans hur mycket material vi har behov av. Nivån kan variera, säger Alf Wesik.

Vid slutet av varje månad sammanställs antalet artiklar som frilansen skrivit och arvodet räknas ut efter hur långa texterna är i rader. Arbetsinsatsen och kvaliteten påverkar inte ersättningen. Ett reportage kan ge lika mycket som exempelvis en telefonintervju. Till Journalisten berättar medarbetare, som vill vara anonyma, att de måste skriva minst 50 artiklar i månaden för att komma över 20 000 kronor i månaden. Andra får ihop en månadsinkomst på 30 000 kronor och behöver inte skriva lika många artiklar.

Tidningsledningen har nu föreslagit att den garanterade ersättningen ska tas bort och att en frilans som jobbar heltid för Swepress inte kan fakturera mer än 25 000 kronor i månaden.

Frilansarna får inget OB-tillägg trots att det händer att de jobbar kväll och helg.

Flera av frilansarna som Journalisten talat med jobbar inne på tidningarnas redaktioner, använder tidningens datorer och telefoner.

Journalistförbundet och journalistklubben på Swepress vill inte uttala sig eftersom samtal pågår.
 

Nya frilanstaxan
Sedan augusti i år gäller följande arvoden för dem som frilansar för Swepress Media ABs tidningar (gamla taxan inom parentes):
Dagens enkät, fem personer och bilder: 110 kr (155 kr)
Artikel, 40-70 rader: 105 kr (122 kr)
Reportage, mer än 120 rader: 340 kr. (410 kr)
Krönika, 2 000 till 3 000 tecken: 340 kr (410 kr)
Sportbevakning, på plats, hel match: 340 kr. (410 kr)
Personporträtt, helsida: 500 kr. (780 kr)

Bild: 148 kronor.
Jourtillägg, endast jul- och nyårshelg: 525 kr (Samma.)


 

Kommentarer

Det finns 5 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Marianne Westin tors, 2014-09-04 18:03
Radskrivare yrodde jag hörde forntiden till. Skämmes, ta me fan!
Inlagt av Anna Nyberg fre, 2014-09-05 08:12
Är detta ett arvode per artikel? Och det fattas inte en nolla nånstans? Är dessa frilansare då a-skattare eller f-skattare? Jag får det inte att gå ihop överhuvudtaget. Och troligen inte frilansarna heller.
Inlagt av Lars-Kristian Bergh fre, 2014-09-05 15:23
Stämmer prislistan med verkligheten? Om den gör det så är fattighjonen tillbaks och sugs ut av Swepress. Några av de duktigaste frilansarna hos Swepress kan skriva för Berghs Blogg istället och fakturera cirka tio gånger mera för materialet (F-skatt förutsättes). Tag kontakt red@bergsblogg.se och kolla in bloggen på www.bergsblogg.se Du kan skriva rapporterande artiklar eller krönikor.
Inlagt av Trötter mån, 2014-09-08 07:16
När Wesik talar om frilansar som är garanterade 15 - 20 000 i månaden så pratar han om heltidsanställda, som fungerar som vanliga anställda, har arbetstider, ansvarsområden med mera med mera - men som betalas som frilansar med 15 till 20 000 som grundlön. Det är ett sätt att ha "fast" personal som man vägrar skriva kontrakt med, och som då måste producera ett visst antal artiklar för att komma över grundnivå. En grundnivå som aldrig höjs. Vidare har också VD en egenhet för sig där han sänker (ja det är helt sant) frilansares löner retroaktivt, stryker i frilansares fakturor "för dyrt - det här stryker jag!" ja det är sanningen gott folk tro det eller ej. Journalisten skulle kunna grävt fram så mycket mer... Låga arvoden för frilansar är knappast det största problemet. Säger bara håll er borta från denna skämttidning,
Inlagt av Skogshuggaren mån, 2014-09-29 13:47
Dessutom är det så att bildersättningen på 148 kronor är en engångssumma och enligt ersättningslista har man fri tillgång till bilderna efter det.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies