Gå direkt till textinnehållet

Läcka på Finanstidningen utreds

Finansinspektionen utreder om någon journalist på Finanstidningen läckt kurspåverkande information.–De flesta på redaktionen känner sig nog lite chockade, säger chefredaktören Per Lundsjö.

Finansinspektionen utreder om någon journalist på Finanstidningen läckt kurspåverkande information.

–De flesta på redaktionen känner sig nog lite chockade, säger chefredaktören Per Lundsjö.

Flera gånger det senaste året har handeln med aktier i vissa mindre bolag ökat dagen innan det kommit en köprekommendation i Finanstidningen. Köpet av de aktuella aktierna har i samtliga fall gjorts av en enskild kund via en och samma kommissionär.

Orsaken kan vara antingen rena tillfälligheter, eller att det skett ett intrång i tidningens datasystem eller att någon knuten till tidningen läckt information ur kommande artiklar.

Enligt Per Lundsjö är teorin om tillfälligheternas spel inte särskilt trolig.

Visar det sig att någon på Finanstidningen är skyldig kommer den personen att avskedas. Det är dock oklart om en journalist i ett sånt här fall skulle kunna dömas för insiderbrott.

– Vi undersöker vad som gäller juridiskt. Vad jag vet har det inte tidigare förekommit något liknande fall i Sverige, säger Torkel Agnér vid Finansinspektionen.

På grund av det som hänt har Finanstidningen skärpt sina rutiner. Reportrar som skriver aktieanalyser får numera arbeta i ett slutet rum, redigeringen övervakas av nyhetschefen och artiklarna både redigeras och sänds efter börsens stängning.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos