Gå direkt till textinnehållet

Kvinna frias från ofredande av Orrenius

Det var inte ofredande att lägga ut DN-journalisten Niklas Orrenius adress tillsammans med uppmaningen att ”tömma en spann avföring i hans brevlåda”. Det slår hovrätten över Skåne och Blekinge fast.

Hovrätten fastställer därmed Malmö tingsrätts friande dom från i maj i år.

Den 68-åriga kvinnan åtalades för att på ett öppet Facebookkonto (under pseudonym) ha uppmanat till att urinera eller tömma avföring i Orrenius brevlåda. Bakgrunden var att den anonyma bloggaren "Julia Caesar" på den främlingsfientliga sajten Snaphanen hävdat att Orrenius och frilansjournalisten Annika Hamrud trakasserat henne – vilket ledde till en hatstorm från skribentens stödtrupper och att såväl Orrenius som Hamrud fick ta emot mordhot, vilket Journalisten berättat om.

”Låt svinet få känna på att han gick för långt när han gav sig på Julia Caesar”, skrev bland annat den den nu friade Malmöbon i ett inlägg på Facebook som polisanmäldes av Dagens Nyheter.

Tingsrätten konstaterade i sin dom i maj att bestämmelsen om ofredande skrevs då personangrepp på nätet inte var vanligt förekommande och att sådana ”i allmänhet inte innefattas i den gällande straffbestämmelsen om ofredande”.

Inte heller hovrätten finner nu att det kvinnan publicerade utgör ett sådant hänsynslöst beteende som krävs för att kunna döma henne för ofredande. Rätten skriver bland annat:

”Även om inlägget måste anses som olämpligt och publicerades på en öppen facebooksida måste beaktas att det utgör en enstaka händelse.”

Fler avsnitt
Fler videos