Gå direkt till textinnehållet
Expressen kulturredaktör Victor Malm talade på manifestationen till stöd för Gui Minhai.
Foto: Journalistförbundet

”Det är viktigt att påminna om Gui Minhais öde”

Gui Minhai I helgen har det gått hundra månader sedan den svenska förläggaren och författaren Gui Minhai frihetsberövades i Kina.

– Det är viktigt att vi påminner om hans öde, säger författaren och journalisten Kurdo Baksi som är initiativtagare till fredagens manifestation för att påskynda Gui Minhais frigivning.

Gui Minhai har snart suttit nio år i fängelse.

– I genomsnitt har vi haft tre manifestationer per år, något färre under pandemin, men minst tjugo manifestationer har vi gjort, säger Kurdo Baksi (bilden) som tillsammans med ett antal publicister medverkar i manifestationen i Författarnas och översättarnas hus i Stockholm idag.

Annons Annons

Han säger att partier när de är i opposition kräver att mycket ska göras för att få Gui Minhai fri, men när de kommer till makten gör de ingenting.

– Ulf Kristersson var på en utställning vi hade för Gui Minhai, då sa han att han skulle jobba för Gui Minhai, men nu är han statsminister och gör ingenting.

Kurdo Baksi är tacksam för att så många publicister alltid ställer upp och vill komma och ge sitt stöd.

– Det är viktigt att inte Gui Minhai glöms bort.

Enda gången ett statsråd närvarat vid en manifestation var när Gui Minhai fick Tucholskypriset av Svenska PEN. Då var Amanda Lind (MP) kulturminister och delade ut priset.

– Efter det blev hon portförbjuden i Kina. Kina vill att vi ska glömma Gui Minhai och därför försöker man gömma honom. Man vägrar honom rättegång, advokat, diplomat och familjebesök. Därför är det viktigt att vi ställer upp för honom och påminner om hans öde, säger Kurdo Baksi.

Manifestationen hölls i Författarnas och översättarnas hus klockan 12.15 och medverkade gjorde Victor Malm, kulturchef Expressen, Anders Q Björkman, tf kulturchef Svenska Dagbladet, Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet, Erik Larsson, ordförande Reportrar utan gränser, Per Wirtén, vice ordförande Sveriges Författarförbund, Elisabeth Löfgren, ordförande i Fängslade författares kommitté, Svenska PEN, Martin Kaunitz, Gui Minhais svenske förläggare samt Lars Elfström, sinolog.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos