Gå direkt till textinnehållet

Kulturnytt förenklade konflikten i Tigray – fälls

Kulturnytt i P1 förenklade hur konflikten i Etiopien och Tigray egentligen hade startat, och fälls av Granskningsnämnden för att inte ha levt upp till kravet på saklighet. 

Inslaget handlade om oro för att världsarvet Lalibela i Etiopien kan vara hotat av konflikten i Tigray. Reportern sa att konflikten började i november föregående år när premiärminister Abiy Ahmeds regeringsstyrkor invaderade regionen med hjälp av allierade från Eritrea och Amhararegionen.

Anmälaren är kritisk till reporterns påstående om hur och när kriget startade. Hen anför att kriget startade genom att tidigare tigreanska ledare för Etiopien startade ett uppror mot den erkänt valda ledningen för Etiopien.

SR anser att inslaget överensstämmer med kravet på saklighet, och menar att konflikten i Etiopien och Tigray är komplex. I inslaget sades att ”konflikten började när premiärminister Abiy Ahmed invaderade Tigray” vilket syftade till att det var då den väpnade konflikten eskalerade och övergick till ett regelrätt inbördeskrig, menar företaget. 

Men det stämmer att den militära offensiven var ett svar på tigreanska styrkors attacker på federala militärbaser, fortsätter SR.

Granskningsnämnden för radio och tv konstaterar att det av SRs yttrande framgår att den etiopiske premiärministerns offensiv mot Tigray-regionen var ett svar på tigreanska styrkors attacker på federala militärbaser och att det finns en lång upptrappning av motsättningar mellan den federala regeringen och det regionala styret i Tigray.

Enligt nämndens mening var reporterns uttalande en alltför förenklad beskrivning av konfliktens upptrappning. Inslaget var missvisande och strider därför mot kravet på saklighet.

Fler avsnitt
Fler videos