Kulturministern på SJFs kongress:”Tidningen måste bli mer än tidning”
Journalisterna har misslyckats med att förklara för folk hur viktiga mediefrågorna är, hävdade kulturminister Marita Ulvskog när hon i måndags talade på SJFs kongress. - Det som förr var en demokratifråga har blivit en expertfråga.
Journalisterna har misslyckats med att förklara för folk hur viktiga mediefrågorna är, hävdade kulturminister Marita Ulvskog när hon i måndags talade på SJFs kongress.
– Det som förr var en demokratifråga har blivit en expertfråga.
Mediefrågorna framstår, enligt Ulvskog, som så komplicerade att folk inte tror sig kunna ha en uppfattning om dem. Men journalisternas uppdrag att förklara mediefrågornas vikt finns kvar.
Ulvskog rådde journalisterna att fråga sig om de ville tala till en elit eller om de även ville nå de många människorna.
– Mångfald i medierna betyder mångfald även på andra områden.
Men hon såg flera tecken på att utvecklingen i stället går mot ökad koncentration och kommersialisering.
– Några vill bli större och några av de små vill inte längre äga tidningar.
Hon tog medieutvecklingen i Skåne som ett exempel. Ett annat är de tidningar Norrlandskusten som gått samman. Även om de har ledarsidor av olika politisk kulör fungerar inte opinionsbildningen lika bra med den modellen.
Ulvskog anknöt till en debatt under LO-kongressen tidigare i höst då mediefrågorna i allmänhet och tidningen Arbetets framtid i synnerhet diskuterades.
Kulturministern blev bekymrad när hon på LOs kongress fick höra talare argumentera mot ett ekonomiskt stöd till Arbetet. Motiveringen var att ingen ändå läser ledarsidor.
– Förr resonerade arbetarrörelsen att där makt samlas ska vi vara med.
Marita Ulvskog försäkrade att socialdemokraterna in i det sista var beredda att skjuta till de miljoner partiet mäktade med för att rädda Arbetet, men att det hela sprack därför att LO inte ville vara med.
Trots allt var hon optimistisk om för tidningarnas del.
– Det är min tro att dagstidningarna inom överskådlig tid kommer att spela en viktig roll. Utifrån dagstidningen som bas kan man sen ge ut andra tidskrifter, satsa på etermedier och medier som ny teknologi skapar. Ska dagstidningarna klara sig räcker det inte med att fortsätta enbart som dagstidningar.
Marita Ulvskog tror också att kunniga journalister behövs även i framtiden när det blir svårare för allmänheten att orientera sig i mediebruset. Det räcker inte med bara underhållare i medierna.
Ett budskap till kongressen var att man knappast kan förvänta sig någon ny stor presstödsutredning enligt beprövad modell.
– Utvecklingen på medieområdet går så snabbt att en utredning som arbetar i två år kommer att presentera resultat som redan är föråldrade. I fortsättningen blir det snabbare utredningar och förslag.
Kulturministern sammanfattade vilka vägar hon såg för en framtida mediepolitik:
X fortsatt presstöd
x lagstiftning
x stimulans för nya medier att växa fram
x en stark public service
hl@sjf.se