Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot SR Blekinge för mysprogram med SD-ledaren

Fredag den 26 november sände P4 Blekinge programmet Mathörnan där Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var gäst. Programmet har väckt starka reaktioner.

I programmet Mathörnan som sänds i P4 Blekinge varje fredag möter lyssnarna en Blekinge-kändis som lagar mat och berättar om sig själv i en timme. Programmet har flera gånger tidigare haft politiker som gäster men i fredags blev reaktionerna extra starka då Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, var gäst i programmet. 

Kommentarerna på SRs hemsida är delade. Signaturen "Råg i ryggen" skriver att programmet "hjälper SD i sina försök att bli rumsrena" medan "Gunilla" skriver; "Kul att få höra lite om ’människan bakom politiken’". 

Annons Annons

Göran Eklund är kanalchef på SR Blekinge och säger att man funderade en gång extra innan man bjöd in Åkesson som gäst.

– Vi diskuterade det här mycket. Men till slut landade det i att vi ska behandla SD som andra riksdagspartier.

– Mathörnan är ju ett program som gör porträtt på kända Blekinge-personer, som bland annat kan vara politiker. Jimmie Åkesson är en av de mest kända och aktuella personerna i Blekinge och den enda partiledare vi har. Det var så vi tänkte. Det handlar om honom som person och hans roll som politiker också. Så det är en blandning.

Tänkte ni annorlunda än vad ni gjort mot andra gäster i Mathörnan?

– Nej, tanken var att vi skulle göra programmet precis som vi gjort med andra politiker. Men varje person är ju unik, så det blir alltid annorlunda frågor.

Kan du förstå de som blir provocerade av att Jimmie Åkesson är med i ett sånt här underhållningsprogram?

– Ja, det kan jag visst göra. Vi hade ju en stor diskussion innan också. Jag kan förstå att man upplever det så. Men man kan ju bli lite vilseledd, Mathörnan är ju inte bara ett personporträtt. Det finns inga begränsningar som säger att vi inte ska ställa kritiska frågor. Det är inte ett program som inte tar upp aktuella och brännande frågor. Det handlar om vad personerna gör.

– Vi tog bland annat upp medieuppgifter om att kungen hade varit
avståndstagande gentemot Jimmie Åkesson när alla riksdagskandidater var
inbjudna till slottet.

Fler avsnitt
Fler videos