Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot PONs brist på kommunikation

Kenth Andreasson, som var Göteborgs-Postens ställföreträdande ansvarig utgivare under 15 år, tycker att Pressens opinionsnämnd är för sluten. Han vill se en öppnare nämnd som kan motivera sina beslut.

I en artikel på Second Opinion diskuteras den senaste tidens kritik mot Allmänhetens pressombudsman, PO, och Pressens opinionsnämnd, PON.

Bland kritikerna till att PON inte deltar i den mediepolitiska debatten, utan överlämnar det till PO, finns bland andra Kenth Andreasson. Han är också kritisk till PONs brist på kommunikation, att den inte utåt diskuterar de beslut som fattas.

"Det är lite Stalinlikt. Man avkunnar en dom utan att motivera den. Så vitt jag förstår lämnar de aldrig ut den interna diskussionen", säger han till Second Opinion.

Annons Annons

Ella Nyström, justitieråd och ordförande i PON, tillbakavisar kritiken och säger att det inte är nämndens uppgift. Hon hoppas i stället att det ska framgå av beslutet hur nämnden resonerat i enskilda fall.

Journalistens chefredaktör Helena Giertta tycker att det finns ett visst fog för kritiken när det gäller de beslut där nämndens ställningstagande skiljer sig från pressombudsmannens och att nämndens beslut ibland är alltför kortfattade.

Läs hela artikeln här

Fler avsnitt
Fler videos