Gå direkt till textinnehållet

Utredning vill inskränka fotografering i domstol

Den statliga offentliga utredningen ”Stärkt ordning och säkerhet i domstol” vill förbjuda fotografering även i väntrum utanför rättssalar.

SOUn som presenterades i tisdags föreslår att det ska vara förbjudet att fotografera andra personer i väntrum och andra allmänna utrymmen i domstolarna. Lagtexten bör förtydligas även så att det tydligt framgår att fotografering in i en rättssal omfattas av det fotograferingsförbud som redan gäller inne i rättssalen, enligt utredningen.

Journalistförbundet är kritiskt till förslaget, som man menar är fel steg att gå för ett samhälle som värnar det fria ordet.

”Problemet är att förslaget stänger det offentliga rummet. Det kommer inte längre att vara möjligt att dokumentera det som sker innanför domstolens väggar”, skriver Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i en debattartikel på SVT Opinion i dag.

Annons Annons

Utredningen föreslår ett undantag för det utvidgade fotoförbudet för de fall fotograferingen sker ”med hänsyn till syftet och övriga omständigheter är försvarlig” – ett undantag som ska kunna gälla enbart för grundlagsskyddade medier.

Journalistförbundet menar att detta dels rör sig om en gummiparagraf, dels att kravet på grundlagsskydd är problematiskt.

”Det låter enkelt i teorin. I praktiken skulle förslaget leda till stora problem. (…) Risken är att alla som utger sig för att vara journalister kommer misstänkliggöras. Varför fotograferar du? Var ska bilderna publiceras?” skriver Nordling.

Fler avsnitt
Fler videos