Gå direkt till textinnehållet

Kräver att EU-kommissionen agerar mot Ungern och Polen

Den svenska EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) menar att EU-kommissionen uppvisar en ”livsfarlig passivitet” gentemot Ungerns och Polens attacker på pressfriheten.

Journalisten har den gångna veckan rapporterat om de senaste angreppen mot oberoende medier i EU-staterna Polen och Ungern. I Polen införs en ny skatt som kommer att slå hårt mot oberoende medieföretag, i Ungern har den största fria radiokanalen tagits ur etern.

Centerpartiets Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani anser att EU-kommissionen gör för lite. I en skriftlig fråga riktad till kommissionen frågar hon idag hur kommissionen avser agera för att garantera pressfriheten i samtliga medlemsländer.

”Det är fundamentalt problematiskt att EU-kommissionen inte förmår sig att agera i proportion till de upprepade attackerna mot rättsstatens principer. Det är oacceptabelt att pressfriheten inom EU krackelerar framför våra ögon. EU-kommissionens livsfarliga passivitet måste
upphöra”, skriver Abir Al-Sahlani.

Annons Annons

Hon menar att Polens och Ungerns agerande den senaste veckan måste vara ”personligt rekord i hur man underminerar pressfriheten snabbast inom EU”.

Fler avsnitt
Fler videos