Gå direkt till textinnehållet

Polska medier tystnade i protest

Ett 40-tal oberoende polska medier blev på onsdagen svarta i protest mot en ny reklamskatt som hotar deras överlevnad.

Såväl stora dagstidningar som tv och radiokanaler hade svarta sajter och förstasidor på onsdagen i protest mot skatteförslaget som ska behandlas av parlamentet.

Enligt den polska regeringen ska en del av intäkterna från skatten, upp tilll 15 procent av vinsten, gå till den av coronapandemin hårt prövade hälsobudgeten i Polen. En annan del ska gå till en stiftelse som stödjer ”det nationella kulturarvet” i medierna, rapporterar Dagens Nyheter. Enligt bedömare kommer många tidningar inte att överleva det ekonomiska dråpslaget en reklamskatt skulle innebära.

De medier som hotas av skatten menar att den bara är en förevändning och ännu ett försök för det styrande nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa att lägga även de privatägda medierna under sin kontroll. Tidigare har regeringspartiet förvandlat de polska public service-medierna till sina propagandakanaler. ”Polsk public service idag är som satir”, berättade den tidigare programledaren i polsk public service Robert Kowalski för Journalisten när han var i Stockholm 2019.

Annons Annons

I december stod det också klart att det statskontrollerade polska oljebolaget Orlen tar över Polska Press som äger 20 av Polens 24 regionala dagstidningar och en mängd dagstidningssajter.

EU-kommissionen uttryckte på onsdagen sin oro över utvecklingen för mediefriheten i Polen, mot bakgrund av den senaste utvecklingen, rapporterar The Guardian.

EU-kommissionen uttryckte också oro för utvecklingen i Ungern, som nu fråntagit den största fristående radiokanalen Klubrádió dess sändningstillstånd. Klubrádió tystnar natten till måndag.

Fler avsnitt
Fler videos