Gå direkt till textinnehållet

Krav på oberoende utredning av mordet på Caruana Galizia

En koalition av 26 organisationer kräver en offentlig och oberoende utredning av den maltesiska statens ansvar för mordet på den grävande journalisten Daphne Caruana Galizia den 16 oktober 2017.

Inför årsdagen av mordet på den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia den 16 oktober kräver nu det Europeiska Centret för Press- och Mediefrihet och 25 andra organisationer en offentlig och oberoende utredning av mordet och den maltesiska statens ansvar.

I ett brev till Maltas premiärminister Joseph Muscat uppmanar organisationerna att ge en sådan utredning i uppdrag att undersöka vad staten känt till eller borde ha känt till om faran för Caruana Galizias liv, om några steg vidtogs för att skydda henne, samt om några steg borde vidtas för att i framtiden skydda journalister eller personer som kämpar mot korruption. Daphne Caruana Galizias anhöriga har ställt samma krav på regeringen.

Bland organisationerna som skrivit under återfinns Europeiska Journalistfederationen, Internationella Pressinstitutet, Committee to Protect Journalists, PEN International, Reportrar utan gränser och världspressorganisationen WAN-IFRA.

Annons Annons

Tre män står åtalade för mordet, som utfördes med en fjärrstyrd bilbomb. Männen nekar till anklagelserna och hävdar att polisen försöker sätta dit dem med falsifierade bevis. Det rapporterar Malta Independent.

Fler avsnitt
Fler videos