Gå direkt till textinnehållet

Kraftiga besparingar i Finland

Den finska mediekoncernen Sanoma planerar kraftiga personalminskningar på tidningen Helsingin Sanomat. Sammanlagt 70 jobb kan försvinna i Finland, vilket är en femtedel av personalstyrkan på 350 personer. 500 jobb kan försvinna i Holland

”Det råder en förlamad stämning på redaktionen just nu. Men jag har följt med tidningens resultat och branschens utveckling, så tyvärr kom nedskärningarna inte som en överraskning”, säger tidningens klubbordförande Jussi Ahlroth till YLE.

Det handlar om den mest omfattande personalnedskärningen i Helsingin Sanomats historia.

Till Sanoma-koncernen hör Helsingin Sanomat, Nelonens nyheter och gratistidningen Metro. Målsättningen nu är spara 100 miljoner euro, i stället för 60 miljoner euro som ingick i de tidigare planerna.

I Holland äger Sanomas 32 tidskrifter som man planerar att sälja eller slå ihop med andra tidningar. Det holländska journalistförbundet visste att dåliga nyheter var att vänta från Sanoma. Men planer på att minska personalen med 500 är ändå en chock, skriver en talesman för det holländska journalistförbundet, Nederlandse verenigin van Journalisten, NVJ, Yvonne Dankfort på förbundets webbsida.

Enligt NVJ påverkar nedskärningarna runt 2 000 frilansjournalister som har sin huvudsakliga inkomst från magasinen.

Sanoma fortsätter att ge ut 17 tidningar i Holland, bland dem Kalle Anka.

 

 

 

 

Fler videos
Fler avsnitt