Kraftig ökning av utbetalningar från a-kassan

28 april, 2021

Coronakrisen Utbetalningarna från Journalisternas a-kassa ökade med 34 miljoner kronor under 2020.

Utbetalningarna från Sveriges a-kassor har nästan fördubblats under pandemin, visar ny statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen som Sveriges a-kassor har sammanställt. Totalt betalades 26,8 miljarder kronor i ersättning mellan april 2020 och mars 2021, en ökning med 95 procent jämfört med föregående tolvmånadersperiod. Störst ökning, 171 procent, har Stockholms län, följt av Uppsala län (133 procent) och Västra Götaland (110 procent).

– Med siffrorna för årets första kvartal inrapporterade kan vi konstatera att den senaste tolvmånadersperioden saknar motstycke för a-kassan. Både storleken på utbetalningarna och antalet ärenden är större än på många år. Det är en direkt konsekvens av pandemins påverkan på arbetsmarknaden, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, i en kommentar.

Journalisternas a-kassa såg också en stark ökning av utbetalningarna under 2020. Uppgifter ur den ännu inte färdigställda årsredovisningen visar att ersättningarna ökade med 34 miljoner kronor jämfört med 2019, till 84 miljoner kronor.

Antalet medlemmar som fått ersättning från Journalisternas a-kassa ökade efter att coronarestriktionerna infördes, från 345 personer i mars 2020 till 555 personer i oktober 2020, vilket är den högsta noteringen under de senaste tio åren. Därefter har antalet minskat och mars 2021 fick 455 medlemmar i Journalisternas a-kassa arbetslöshetsersättning.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Coronakrisen

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies