FOTO: Tor Johnsson

Kraftig minskning av antalet Kalla fakta-program

12 april, 2021

TV4s program för grävande journalistik går från tolv till en handfull tablålagda program per år. ”Det är klart att medarbetare är ledsna”, säger nyhetschefen Fredrick Malmberg.

Förändringarna på Kalla fakta innebär att Kalla fakta blir kvar som självständig redaktion, med samma antal reportrar och med oförändrad budget, uppger journalistklubben och TV4 Nyheternas chef Fredrick Malmberg.

Men antalet program halveras från tolv till en handfull. I stället ska de granskande reportrarna göra inslag till TV4 Nyheterna, TV4s andra aktualitetsprogram och TV4 Play.

– Vi förväntar oss en hög produktion även där, säger Fredrick Malmberg.

Vilka reaktioner har du fått från Kalla fakta-medarbetarna?
– Det är klart att man är ledsen över att man inte har de tolv programmen som tidigare, det är en förståelig reaktion.

Journalistklubbens ordförande Victoria Banozic säger att det Sverige behöver inte är färre program från Kalla fakta.

TV4s programdirektör Viveka Hansson betonar att det inte rör sig om en besparing.

– Vi bantar inte Kalla fakta. Vi tillför två reportar, men flyttar en tjänst för foto och en för redigering. Kalla faktas budget är lika stor som tidigare, och redaktionen lika självständig. Det här är en förändring vi började diskutera redan i höstas med kanalledningen som är ansvarig för vilka program vi sänder.

Enligt Hansson är förändringarna inte kopplade till sparpaketet på TV4, utan har att göra med en vilja att nå ut till fler:

– De som tittar på linjär, traditionell tv, blir färre. Gör vi inget finns bara en trend, och det är att Kalla fakta krymper precis som andra program som inte når fler via fler program och plattformar.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies