Gå direkt till textinnehållet

Konfrontation och satir på PK bar

Sexfixeringen i medierna. PR kontra nyhetsjournalistik. Förhållandet mellan journalister och makthavare/kändisar.

Sexfixeringen i medierna. PR kontra nyhetsjournalistik. Förhållandet mellan journalister och makthavare/kändisar.

Det är ämnen som yngre journalister gärna diskuterar. Åtminstone om man ska tro den enkät som PK bar i Stockholm gjorde för en tid sedan.

Andra efterfrågade ämnen är research, vikariesvängen och landsortspress.

Annons Annons

PK bar är Publicistklubbens alternativ för yngre journalister. Klubben har funnits i ett och ett halvt år och hittills har det hållits ett tiotal träffar i källaren K på Söder i Stockholm.

På onsdag är det dags igen, då ska det handla om språket i medierna (se kalendariet på nästa sida).

Jag träffar några av arrangörerna på café Saturnus i Stockholm. Det är en tapper liten skara som lägger ner mycket kraft på att ordna olika program. Därför att de tycker att det är viktigt.

Det är de som har bett mig komma för att de vill sprida information om klubben.

– Det finns inte så många naturliga träffpunkter för yngre journalister, säger Niclas Grunewald, en av initiativtagarna som också sitter i Publicistklubbens styrelse. PK bar är lite mindre formell än Publicistklubbens möten, vi har inga regler för hur något ska vara. Man kan stå i baren, ta en öl och bara lyssna. Eller delta i debatten. Det är lättare att göra sin röst hörd där än på Publicistklubbens debatter.

PK bar är ett sätt att locka nya, yngre medlemmar till Publicistklubben. Niclas Grunewald tror att PK skulle dö ut så småningom om inget gjordes för att modernisera verksamheten.

Publicistklubben är en välkänd och respekterad sammanslutning. Något som PK bars arrangörer haft nytta av när de jagat medverkande. Det är inte svårt att få folk att ställa upp.

Klubben får ett visst ekonomiskt bidrag av PK, något som räcker för att skicka ut ett mindre antal inbjudningar till redaktioner och enskilda journalister inför träffarna. Den som får ett inbjudningskort i brevlådan kan alltså känna sig utvald.

– Det finns ett behov av att debattera medier, säger Jennie Dielemans. Vi skulle kunna hålla en träff i veckan om vi bara hade ork och resurser.

Konfrontation och satir är honnörsord för PK bar. Det ska gärna vara raka rör och högt i tak. Jennie Dielemans tycker att det är viktigt att människor utanför journalistkretsen bjuds in till debatterna.

– Jag tror inte att det räcker med att vi håller den kritiska debatten inom journalistkåren. Kritiken måste komma utifrån.

PK bar har liksom sin moderklubb också en egen satirtävling.

Inför säsongsavslutningen, som i år infaller onsdagen den 16 december, brukar det alltid vara något extra.

Vad som bjuds på i år är inte bestämt, men fjolåret avslutades med en parodikväll där redaktionerna för nyhetspragrammen i TV gjorde narr av varandra. Det blev en bejublad föreställning.

Fotnot: PK bar får snart en egen hemsida.

E-postadressen är: pkbar@hotmail.com

Fler avsnitt
Fler videos