Gå direkt till textinnehållet

”Kommunen vände under galgen”

Den 2 december 1766 antogs den svenska tryckfrihetsgrundlagen – världens första. Det uppmärksammas med en rad evenemang. I Gävle arrangerar kommunen tre dagars tryckfrihetsfestival. Som såg ut att genomföras utan lokalpressen, vilket Gefle Dagblads politiska redaktör kritiserade.

– Några timmar efter publiceringen blev jag uppringd av kulturchefen i Gävle kommun och ombedd att hålla i ett samtal. Efter debatten om lokaltidningarna lade kommunen även till en debatt mellan de olika utgivarna i Gävle. Det känns bra, även om det lite var en omvändning under galgen. Det hade varit absurt att ha festivalen utan oss, säger GDs utgivare Anna Gullberg (bilden).

Du nominerades nyligen till Stora journalist­priset delvis för att ha stått upp för tryckfriheten. Vad säger det om hur tryck- och yttrandefriheten mår?
– Jag funderar en hel del kring hur den mår, det har vi alla haft anledning att göra det här året. Vi har tyvärr upptäckt att våra kommunpolitiker uppvisar ett väldigt ljummet engagemang kring press- och yttrandefrihet. Det har varit väldigt svårt att få svar på frågor vi velat ställa till dem. Det tycker jag är skrämmande och tyder på att man inte riktigt värdesätter detta, säger Anna Gullberg.

Fler avsnitt
Fler videos