Gå direkt till textinnehållet

Kommentarer städas bort

Nyligen har både Göteborgs-Posten och Hälsingetidningar beslutat att bli tuffare när det gäller att släppa igenom kommentarer på den egna hemsidan. - Man ska inte anonymt få kasta ur sig vad som helst, säger Karin Bylund, webbredaktör på Hälsingetidningars sajt Helahalsingland.se.

När Hälsingetidningar startade sin webbsida för två år sedan var det inte så mycket trafik på sidan vilket gjorde att kommenterandet flöt på utan större svårigheter, enligt Karin Bylund.
– Men vi har upplevt att det har blivit en vassare och vassare ton i och med att trafiken ökat. En del har inte velat ställa upp på artiklar då de sett hur tonen bland kommentarerna ser ut. Vi har fått höra från människor som har ställt upp att det var obehagligt att läsa kommentarerna som dök upp i samband med artikeln.

Lösningen blev en mer restriktiv hållning till kommentarerna på hemsidan. De som inte håller god ton, tas bort.
– Om någon skriver en välformulerad kommentarer och sen avslutar med "din skitskalle" och hotar om stryk, så tar vi bort hela kommentaren. Men vi går inte in och redigerar i kommentarer. Det blir inte så jättemånga som tas bort.

Värst har det kommenterats kring vargfrågan och om flyktingpolitik – även om det inte alltid var det artikeln handlade om.
– I de ämnena har de elakaste kommentarerna funnits. Och det fanns en tendens att dra in flyktingpolitik i vartenda litet ämne.

Annons Annons

Hälsingetidningar har skrivit både på webben och i papperstidningen om den nya hållningen och till den artikeln lät de alla kommentarer komma igenom och bemötas. De lät även besökarna rösta. Resultatet visade att 69 procent tyckte att det var rätt att ta bort kommentarerna och 31 procent tyckte att det var fel.

Fler avsnitt
Fler videos