Gå direkt till textinnehållet

Kollegornas hyllning till Schwartz

Kritikern och kulturjournalisten Nils Schwartz gick bort i fredags. Han hyllas brett på svenska kultursidor.

Per Svensson, tidigare kollega med Schwartz på Expressen Kultur, vågar i Sydsvenskan påstå att "ingen nu verksam svensk kritiker har läst fler boksidor än Nils Schwartz. Frågan är om någon har skrivit fler recensioner. Han läste och skrev ständigt, och när han inte läste och skrev såg han teater och skrev".

Svensson skriver om stilisten Schwartz: "Nisse kunde göra litterära underverk med, och av, vilken artikel som helst. Han hade absolut gehör för fraser och klanger och hans resonanslåda av referenser var utan motstycke."

Expressens kulturchef Karin Olsson säger att Nils Schwartz är "sinnebilden för den riktiga kritikern".

Annons Annons

– Bildad, omutlig och med en virtuos stilistik. Nisses recensioner var aldrig tråkiga eller obegripliga. Hans precision var enastående. Han var en förebild för många andra kritiker och jag skulle säga också lite mytomspunnen. Han strösslade inte med lovord och småprat, som många andra i kulturvärlden, utan hade en stor integritet.

– För Expressen har han personifierat kritikens ställning i tidningen och att kvalificerad kulturjournalistik har en viktig plats i den klassiska kvällstidningen, säger Karin Olsson.

DNs kulturchef Björn Wiman, också tidigare kollega med Schwartz på Expressen, skriver att Nils Schwartz blev "ett emblem för den klassiska kritikerroll som är en så central del i ett fungerande kulturliv, en vandrande lärdomsanstalt som ibland ensam tycktes omsätta hälften av det som kom ut från svenska boktryckerier och dramaturgiat" liksom en "dyrkad kultfigur för flera generationer av yngre svenska skribenter".

Enligt Wiman "var det framför allt två saker som gjorde Nisse till en så briljant och beundrad skribent: ironin och den hårdföra humorn".

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg framhåller samma bredd – Nils Schwartz "var det finaste exemplet på Sveriges världsunika tidningsflora; i den folkliga, brötiga kvällspressen hittar man ofta den yppersta intellektualiteten med ett tilltal som nådde alla."

Nils Schwartz blev 72 år. Han debuterade som kritiker i Helsingborgs Dagblad 1979 och skrev mellan 1982 och 2015 för Expressen.

Han är flerfaldigt belönad för sin kulturjournalistik.

Fler avsnitt
Fler videos