Gå direkt till textinnehållet

Kolleger konkurreras ut

Ett företag i Göteborg utbildar journalister som får tillverka tidningar åt företag långt under marknadspriset. — Priserna dumpas och andra journalister konkurreras ut, säger Olle Jonson som hoppat av utbildningen i protest.

Ett företag i Göteborg utbildar journalister som får tillverka tidningar åt företag långt under marknadspriset.

— Priserna dumpas och andra journalister konkurreras ut, säger Olle Jonson som hoppat av utbildningen i protest.

Vid företaget Handelsakademin vidareutbildas ett tiotal arbetslösa journalister i ett EU-projekt. Deltagarna lär sig att göra hela tidningsproduktioner. Projektet kostar cirka 3,8 miljoner och deltagarna får utbildningsbidrag.

Annons Annons

Föreningar och företag kan beställa tidningar av projektet. En tidning på 16 sidor kostar 30 000 kronor. Enligt kursledaren Hans Gustafsson skulle etablerade tidningsmakare ta minst det dubbla och gjordes samma tidning av en reklambyrå skulle priset överstiga 150 000 kronor.

Olle Jonson, journalist och före detta projektdeltagare, är mycket kritisk.

— De som beställer tidningar av projektet får inte bara en tidning långt under marknadspriset, de säljer dessutom annonser till sin tidning och gör på så sätt en bra vinst.

— Arbetslösa journalister som avlönas med statliga bidrag blir utnyttjade medan journalister som producerar tidningar på den öppna marknaden inte har en chans att konkurrera.

Björn Lager vid Handelsakademin menar att det lägre priset motiveras av att leveranstiderna är långa och att tidningen görs av personer som inte är färdigutbildade.

— Jag ser det här som en bra hjälp för bland annat journalister att ta sig in på arbetsmarknaden. Meningen är att de ska kunna starta eget när projektet upphör.

Olle Jonson tvivlar på att så värst många av deltagarna kommer att öppna egna företag.

— För att överleva på marknaden måste man ta ut dubbelt så mycket som man gör inom projektet. Att tro att en kostnadsmedveten kund skulle beställa ännu en tidning trots att priset fördubblats är överoptimistiskt.

I spåren av den höga arbetslösheten har praktikplatser blivit en kontroversiell fråga.

— Praktikanter som känner sig utnyttjade kan vända sig till oss, säger Magnus Lindström vid SJF. Bryter företagen mot avtalen kan praktikplatserna stoppas.

Fler avsnitt
Fler videos