Gå direkt till textinnehållet

Klart: Saudiarabien tar över Khashoggi-rättegången

Idag beslutade Turkiet att Saudiarabien tar över rättegången gällande mordet på Jamal Khashoggi. Den sista chansen till rättvisa avgörs nu i Tyskland, där Reportrar utan gränser (RSF) driver ett rättsfall mot kronprinsen och hans medhjälpare. ”Det känns lite som att hoppet rinner ut i sanden nu”, säger Erik Halkjaer, ordförande i RSF Sverige, till Journalisten.

Tidigare i veckan berättade Journalisten att turkiska åklagare ville lämna ifrån sig rättegången gällande mordet på journalisten Jamal Khashoggi till Saudiarabien.

Nu står det klart att så blir fallet. Turkisk domstol har idag beslutat att stoppa prövningen av de 26 saudiska medborgare som misstänks för medverkan i mordet och ärendet överlämnas därmed till Saudiarabien, skriver TT.

– Det här var ett tillfälle att, åtminstone på papperet, ställa ansvariga till svars för mordet. Beslutet kan fortfarande överklagas men vår talesperson i Turkiet, som har följt det här på nära håll, menar att det kommer bli väldigt svårt att få rätt i en sådan överklagan. Det känns lite som att hoppet rinner ut i sanden nu, säger Erik Halkjaer.

Annons Annons

Den sista strimman hopp finns i Tyskland. RSF driver nämligen en rättsprocess om fallet där.

– En åklagare tittar på det här och vi har en förundersökning på gång i Tyskland, men visst ser det dystert ut. Det står klart att Saudiarabien försöker göra allt man kan för att tysta alla som kritiserar deras övergrepp mot pressfriheten och journalister, säger Erik Halkjaer.

Även Amnestys generalsekreterare Agnès Callamard är kritisk till Turkiets beslut.

”Genom att göra det lämnar de fullt medvetet över fallet till de som är ansvariga för dådet”, sa Agnès Callamard i ett uttalande inför beslutet, enligt TT.

Turkiet, som befinner sig i ekonomisk kris, har länge försökt förbättra relationen till Saudiarabien. Turkiet söker lån från flera länder i närområdet och president Recep Tayyip Erdogan planerar ett besök i Riyad inom kort.

Fler avsnitt
Fler videos