Gå direkt till textinnehållet

Klart: Direktpress inför korttidsarbete

Ungefär hälften av journalisterna på Direktpress permitteras, de flesta går ned till 40 procent i arbetstid. Ledningen hoppas nu att regeringen väljer att inkludera även gratistidningarna i ett kommande stödpaket.

I förra veckan tecknades ett avtal om korttidsarbete för ungefär hälften av journalisterna på Direktpress, cirka 20 stycken.

Merparten av dem går ned till 40 procent i arbetstid, men behåller 92,5 procent av lönen. Staten går in och täcker en del av kostnaden. 

– Det är tråkigt, men det som sker nu med annonstapp är utom vår kontroll. Nu måste vi se till att rädda allas jobb så det här känns ändå som en nödvändig lösning, säger Mikael Andersson, klubbordförande till Journalisten.

Annons Annons

Hur har medlemmarna tagit emot beskedet? 

– Ganska sansat skulle jag säga. Hela mediebranschen påverkas ju nu, alla tappar annonser, och vi är helt beroende av de intäkterna, säger Mikael Andersson.

Chefredaktören Joakim Fransson känner ingen rädsla över att behöva tumma på kvaliteten efter permitteringarna. Däremot kommer det att bli en utmaning att vara lika "superlokala". 

– Vi kommer inte att kunna vara lika mycket experter längre. Om man idag är expert på exempelvis Täby och Sundbyberg, så måste alla framåt jobba mer i team. Jag tror den här krisen blir långvarig och vi måste rusta för att vara uthålliga, säger Joakim Fransson till Journalisten.

Ledningen uppger att de redan ser ett annonstapp, även om de inte vill berätta hur stort. Man rustar samtidigt för än sämre tider.  

– Det viktiga med permitteringen är att balansera upp kommande kostnader, det här kan ju komma att pågå ett tag. Då måste vi hitta ett sätt att balansera de intäktsfall som vi tror kommer, som kommer vara tuffare än det tapp vi ser idag. Det här upplever nog hela mediebranschen, säger vice vd Patrik Vincent.

Direktpress ger ut lokala gratistidningar i Stockholm, Enköping, Västerås, Uppsala och Göteborg. Så sent som i november infördes ett sparpaket som vi berättade om här

Direktpress får inget ordinarie driftstöd till medier som staten skjuter till. Patrik Vincent har dock ”hyfsat stora förhoppningar” att de ska kunna ta del av ett kommande stödpaket för medierna, om det nu blir av.

– Jag upplever att politikerna har fått upp ögonen även för oss, eftersom vi når ut till alla. Vill man nå ut till alla boende i exempelvis Rinkeby eller kring Järvafältet så är det svårt att göra det på annat sätt än via en lokal gratistidning, så vi spelar en allt viktigare roll, säger Patrik Vincent.

Hur stort tapp klarar ni innan det blir sparpaket?

– Vi har inte riktigt den biten klar. Vi gör tydliga permitteringar nu för att kunna fortsätta säkra utgivningen, men det handlar om att ha en viss framförhållning.

Fler avsnitt
Fler videos