Kina kräver ursäkt efter SVTs satirprogram

24 september, 2018

Kinas ambassad i Stockholm kräver att SVT ber om ursäkt för ett inslag i satirprogrammet Svenska nyheter, som ambassaden anser rasistiskt och förolämpande.

I inslaget som sändes i fredags tar Svenska nyheter upp den uppmärksammade incidenten då tre kinesiska turister avvisades från ett vandrarhem i Stockholm. Svenska nyheter har gjort en fejkad informationsfilm till kinesiska turister, där de bland annat får rådet att inte bajsa utanför historiska byggnader och upplysningen att man i Sverige inte heller får bajsa vid matbordet.

I ett uttalande kritiserar Kinas ambassad programmet för att förolämpa Kina grovt, utgöra en illasinnad attack på Kina och för att sprida rasism och främlingsfientlighet. Ambassaden kräver en ”omedelbar” ursäkt av SVT och skriver att man annars förbehåller sig rätten att vidta åtgärder.

Thomas Hall, programchef för nöje på SVT, säger till SVT Nyheter att man inte tänker be om ursäkt eftersom man inte anser sig ha gjort något fel.

”Jag tycker att det är så uppenbar humor, givet att man kan svenska. Jag förstår samtidigt att om man inte kan svenska så går det att missförstå. Det är ett kompakt manus med många vändningar och tvister så det kräver sin språkkunnighet för att hänga med”, säger Thomas Hall till SVT.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av C-J Charpentier mån, 2018-09-24 16:11
Kina anklagar för rasism - intressant! Ity Kina sannolikt är världens mest rasistiska land. Där västerlänningar kallas "vita jävlar" och afrikander "svarta" eller "brända jävlar". Eftersom kineser enligt lokal uppfattning är de enda människor på jorden som är rätt skapta. C-J CHARPENTIER
Inlagt av Urban Önell tis, 2018-09-25 13:18
Det är väl utmärkande för diktatoriska regimer att de inte tål kritik i någon form. Inte heller satir. Men just därför är det viktigt att inte ge dem någon ursäkt. Tvärtom. De måste ständigt påminnas om att yttrandefrihet gäller i demokratier. De brukar själva hänvisa till Kinas egna inre angelägenheter när de kritiseras. Med samma logik har det inte med att göra vad som sänds i SVT eller inte. Om inslaget är roligt eller inte har inte med saken att göra.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies