Turkisk domstol vill att Interpol efterlyser publicist

13 september, 2018

En domstol i Istanbul har begärt att Interpol ska efterlysa den turkiske journalisten och författaren Ragip Zarakolu, som sedan 2013 bor i Sverige.

Ragip Zarakolu kom till Sverige i december 2013, till en början som fristadsförfattare i Sigtuna.

Bakom sig hade den välkände publicisten och förläggaren sex månader i turkiskt fängelse 2011-2012, anklagad för att legitimera en ”terrororganisation” genom att närvara vid och hålla ett anförande vid en konferens anordad av (det socialdemokratiska) Freds- och Demokratipartiets politiska akademi år 2008. Han släpptes 2012 efter inhemska och internationella protester och blev inte kallad till rättegång.

Fyra år senare togs dock ärendet upp igen i en ny domstol. Enligt Zarakolu själv skedde det som en följd av det hårdnande politiska klimatet efter kuppförsöket i juli 2016.

Nu har en domstol i Istanbul lämnat in en begäran om internationell arresteringsorder till det turkiska justitiedepartementet, för vidare befordran till Interpol.

Svenska PEN har tidigare krävt att Interpol granskar de efterlysningar Turkiet utfärdar via Interpols system så att de inte används som ett sätt att tysta regimkritiker i utlandet. Sommaren 2017 greps två turkiska medborgare utomlands, varav en var svensk-turkiske Hamza Yalcin.

”Tyvärr använder Turkiet Interpol för att tysta ned sina kritiker. Det är oacceptabelt. Det är nu viktigt att Interpol gör skillnad på yttrandefrihetsfångar och riktiga kriminella. Jag har ju bara skrivit böcker och artiklar men den turkiska rättsapparaten likställer mitt skrivande med terrorism. Nu hoppas jag att de svenska myndigheterna hjälper mig att ta bort mitt namn på Interpol-listan”, säger Ragip Zarakolu i ett uttalande.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies