Gå direkt till textinnehållet

Källkritik ännu viktigare på nätet

Internet är ett både utmärkt och förrädiskt researchverktyg. På grävseminariet presenterades nätets språngbrädor och fallgropar. Helena Bengtsson, chef för researchgruppen vid SVTs Uppdrag granskning, får ofta frågan vad hon har för knep när det gäller att hitta fakta på internet. På seminariet gav hon svaret: – Jag är ledsen men det finns inga knep.

Internet är ett både utmärkt och förrädiskt researchverktyg. På grävseminariet presenterades nätets språngbrädor och fallgropar.
Helena Bengtsson, chef för researchgruppen vid SVTs Uppdrag granskning, får ofta frågan vad hon har för knep när det gäller att hitta fakta på internet. På seminariet gav hon svaret:
– Jag är ledsen men det finns inga knep.

Men hon tipsade i alla fall om några vägar till nyttig information. En webbadress rekommenderar hon framför andra: www.sverigedirekt.gov.se. Med den når man det mesta inom myndighets-Sverige, från kommuner och statliga myndigheter till regering och riksdag.

Helena Bengtsson visade hur hon genom ganska enkla datasökningar lyckades spåra upp en person i USA, hur hon med kort varsel tagit reda på antalet kvinnor mellan 20-30 år i Västra Götalandsregionen och vilken politiker som i en riksdagsdebatt nämnt ordet böckling.

Annons Annons

Välj en bra sökmotor

Många använder sökmotorer som Altavista eller Yahoo för att hitta information. Problemet kan vara att de tar fram alla hemsidor där de eftersökta begreppen överhuvudtaget förekommer vilket ofta leder till att man dränks i information. Genom att istället anlita sökmotorer som viktar hemsidorna i förhållande till hur väsentligt det sökta ordet är på de olika sidorna går det lättare att finna relevant fakta. Ett par sådana sökmotorer finns på www.google.com och www.ixquick.com.

Men det gäller att vara vaksam när man ger sig ut på nätet. JMK-forskarna Thorsten Thurén och Göran Leth, som skrivit en bok om källkritik på Internet, gav en rad exempel på informationsfällor.

* Medan Pol Pot ännu levde dök det upp en hemsida, tass.net, där det uppgavs att den kambodjanske ledaren sökt asyl i Stockholm. Där fanns även en bild av en man som var lik Pol Pot på en flygplanstrappa. Uppgiften spreds av Reuters men bakom det hela låg en dataintresserad ung man i Stockholm som ville se om det gick att luras.

* En hemsida med det förtroendeingivande namnet Institute for Historical Review påstod sig anlita “distinguished historicans”. Thorsten Thurén fattade misstankar när han såg att upphovsmännen skröt hejdlöst om att de varit med i CBS 60 Minutes, utan att tala om i vilket sammanhang de medverkat. I själva verket var det en hemsida för förnekande av förintelsen.

* Även officiella och till synes pålitliga hemsidor innehåller ofta fel eller är dåligt uppdaterade. Under rubriken Sverige skrev CIA så sent som i januari i år att ett av landets viktigaste politiska partier är Ny Demokrati. Nätets databaser för tidningsartiklar är inte mycket bättre. När Göran Leth gjorde en sökning på Carl Bildt i Presstext som har artiklar från DN och Expressen, fick han veta att den tidigare moderatledaren är född i Kristinehamn, har varit aktiv i SECO och har skrivit om skolpolitik i Aftonbladet. Allt var fel. Man hade förväxlat Carl Bildt med en släkting till honom.

Går snabbt att ställa källor mot varandra på nätet

Man kan säga att internet bäddar för spridning av felaktiga uppgifter. Thurén och Leth valde att vända på det och sa att nätet öppnar för större möjligheter till källkritik i och med att det är lättare att snabbt ställa olika källor mot varandra och på så sätt upptäcka var samstämmigheten saknas.

–Det är samma gamla källkritiska principer som gäller, skillnaden är att felen blir så mycket tydligare, konstaterade Thorsten Thurén.

sw@sjf.se

Några av de webbadresser som rekommenderas av Helena Bengtsson:

* Personer och företag.

http://www.bizbook.se

* Arbetsverktyg för journalister.

http://www.press.nu

* Lagar och förordningar.

http://www.notisum.se

* SCB (numera gratis)

http://www.scb.se

* Personer, företag, bilar, telefonnummer.

http://www.infotorg.sema.se

* Kreditfakta (gratis sökning av organisationsnummer, bokslut är avgiftsbelagt).

http://www.kredit.se

* Källor i USA.

http://www.reporter.org/desktop

* Tidningar från hela världen.

http://www.newstrawler.com

* Alla böcker utgivna i Sverige.

http://www.libris.kb.se

* Myndigheter och media, bl a lokaltidningar.

http://www.svenska-sidor.com

Fler avsnitt
Annons Annons för Verifieras nyhetstjänst.

Senaste numret