Gå direkt till textinnehållet

Kaliberreportage får journalistpris

Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco får Röda korsets journalistpris 2011 för sina reportage om hur funktionshindrade barn hålls inlåsta tillsammans med kriminella och missbrukande unga. Reportagen sändes i P1s Kaliber förra hösten.

– Vi hade ingen tanke på att granska det här från början. Vi hade gjort flera program om tvångsvård av ungdomar och höll på med research inför ytterligare ett när vi hittade dokument som visade att så otroligt många av ungdomarna var utvecklingsstörda eller hade diagnoser som autism och adhd, säger Bo-Göran Bodin i ett pressmeddelande.

I juryns motivering står bland annat att Bodin/Velascos reportage "är väl underbyggda och har journalistisk trovärdighet och empatiskt djup som gör det omöjligt för lyssnaren att inte beröras och engageras" och att deras "målmedvetna grävande journalistik bidrar genom detta till att skapa förutsättningar för en samhällsförändring i humanitär riktning."

Vinnarna delar på prissumman på 25 000 kronor.

Stina Blomgren fick ett hedersomnämnande för TV-reportaget om svenska affärskontakter med Libyen, som sänts i SVTs Korrespondenterna.

Fler avsnitt
Fler videos