Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

SVTs vd Hanna Stjärne lämnar

Hanna Stjärne lämnar SVT för att bli vd för Nobelstiftelsen. UPPDATERAD

Hanna Stjärne kommer att lämna rollen som vd för SVT senare i år för att leda arbetet på Nobelstiftelsen.

– Jag fick ett erbjudande om det här väldigt spännande och intressanta jobbet. Nobelpriset har en unik ställning i världen. Det ska bli otroligt roligt att arbeta med det, säger hon till Journalisten.

Beskedet att hon lämnar gav hon till styrelsen på ett möte klockan 07 i morse. Hon kommer dock att jobba kvar under hösten och tillträder den nya rollen efter årskiftet.

Annons Annons

– Idag är det en väldigt speciell dag, där min mobil och mejlkorg är fulla av lyckönskningar. Men imorgon kommer jag att fortsätta jobba som vanligt, säger hon.

Hur ska du göra för att inte bli en lameduck?

– Det är väldigt många personer som driver förändring på SVT. Det är inte en person som gör ett företag, säger Hanna Stjärne.

Processen kring vem som ska ersätta henne har nu inletts. Hanna Stjärne säger att det är svårt att sia om vad hennes efterträdare kan komma att ställas inför.

– Om du hade ställt den frågan till mig när jag började på SVT, att jag skulle spå hur det skulle bli, är det väldigt mycket som jag aldrig hade kunnat gissa. Det kommer att vara likadant för min efterträdare, säger hon.

Hanna Stjärne lyfter bland annat fram pandemin och Rysslands krig mot Ukraina som exempel på förändringar som skett under hennes närmare tio år i toppen av SVT.

– Det har dessutom varit en otroligt snabb digital utveckling, och det har växt fram en internationell streamingkonkurrens som tv-branschen i Sverige aldrig varit i närheten av, säger hon.

En annan fråga, där Hanna Stjärne också varit aktiv i samhällsdebatten, är den om hot och hat mot journalister.

– Det finns betydligt mer hot mot vår yrkeskår idag än tidigare. Det är något SVT och branschen har lyft mycket, och säkerhetsarbetet ser helt annorlunda ut idag.

Hur jobbigt är det att vara vd för SVT i det här nya klimatet?

– Framförallt är det ett väldigt roligt uppdrag, det kommer också min efterträdare att upptäcka, säger Hanna Stjärne.

I sin nya roll kommer hon ha ansvar för Nobelstiftelsen och den verksamhet som omger Nobelpriset, i Sverige och internationellt

Jakten på en efterträdare ska ledas av Christina Björklund, styrelseordförande för SVT.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos