Gå direkt till textinnehållet
Christina Björklund kommer i sin roll som styrelseordförande för SVT leda rekryteringen av Hanna Stjärnes ersättare.
Foto: Lennart Sjöberg/Göteborgsoperan

Hon leder jakten på Hanna Stjärnes efterträdare

Efter en dryg månad i rollen som ny styrelseordförande för SVT blir det Christina Björklunds uppgift att hitta en ny vd. – Processen inleddes i morse, säger hon.

Vid ett styrelsemöte kl. 07.00 i morse meddelade Hanna Stjärne att hon fått ett nytt jobb. Hon blir vd för Nobelstiftelsen och lämnar därför SVT vid årsskiftet. Arbetet med att hitta hennes ersättare inleddes då.

– Vi har arbetat nära och jag har vetat att hon har varit i dialog med en annan arbetsgivare ett tag. Men det var idag som hon meddelade sitt beslut, säger styrelseordföranden Christina Björklund.

Det ligger ingen konflikt bakom att Hanna Stjärne lämnar, säger Christina Björklund.

Annons Annons

– Inte alls, jag tycker snarare att det är en sorg att hon lämnar. Hon är en bra person att jobba med och jag är stolt över den vd vi har. Hon har lett SVT med bravur under de senaste nio åren. Men jag har all respekt för hennes beslut, säger Christina Björklund.

Christina Björklund, som också är vd för Göteborgsoperan, utsågs till styrelseordförande för SVT den 17 april i år. Enligt reglerna är det styrelsen som utser vdn, och rekryteringsprocessen leds av ordföranden.

– Det här är ett av mediesveriges viktigaste uppdrag, minst sagt. Vi kommer att ha ögonen på oss under processen och det ska därför ske väldigt metodiskt, säger hon.

Christina Björklund har suttit i styrelsen som ledamot sedan 2019 och var vice ordförande innan hon tog den ordinarie rollen. Hon har också en lång bakgrund inom mediebranschen, bland annat som vd för Hallpressen och Västgöta-Tidningar.

Exakt hur rekryteringen kommer att gå till är inte klart i nuläget.

– Eftersom Hanna Stjärne börjar sitt nya jobb efter årsskiftet så har vi möjlighet att låta det ta den tid det behöver. Vi kommer att göra detta under ordnade former, sätta oss ner och kolla på tidsplaner, fundera på hur det ska gå till och så vidare. Vi har inte jobbat med det här innan utan processen inleddes i morse, säger Christina Björklund.

Vad har du för kravbild på de som kan bli aktuella?

– Det är alldeles för tidigt att svara på det i detalj. Hela mediebranschen, omvärlden och situationen för public service ser annorlunda ut än vad den gjorde när Hanna Stjärne tillträdde för snart tio år sedan. Så det är klart att vi kommer att se över profilen för vad vi söker. Det vi kan konstatera är att vi behöver ett starkt och modigt ledarskap, men också någon med erfarenhet av mediebranschen. Det är så långt som jag har kommit än så länge, säger Christina Björklund.

Om vi bortser från vem som kan bli vd, vilka frågor tycker du är viktigast för SVT framåt?

– Det är det vi ska försöka formalisera nu. Vad blir de stora framtidsfrågorna? Vad behöver vi få in för kraft framåt? Det är en väldigt komplex roll som ställer höga krav på allt från mod, kraft, ledarskap och mediekunskap till integritet och kunskap om politikens värld. Det ska bli spännande att se vilka kandidater som kan vaskas fram som har en profil som passar.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos