Gå direkt till textinnehållet

Journalistklubben kräver UNT på skadestånd

Journalistklubben på UNT kräver företaget på skadestånd för sju fall av brott mot MBL-lagen samt tre fall av kollektivavtalsbrott. Dessutom kräver klubben att företaget betalar ekonomiska skadestånd till klubbmedlemmar. Klubbens totala skadeståndskrav är på 400 000 kronor.

Journalistklubben på UNT kräver ekonomiskt skadestånd för obetald övertid för 20 medlemmar. Klubben anser att det rör sig om avtalsbrott eftersom arbetsgivaren gett anställda för hög arbetstid i förhållande till arbetsmiljöavtalet som ingicks 1981. Dagredigerare har exempelvis arbetat två timmar övertid varje vecka utan ekonomisk ersättning. Klubben kräver 100 000 i skadestånd och en ännu ospecificerad ersättning till medlemmarna.

Klubben anser också att företaget i sju fall brutit mot MBL eftersom arbetsgivaren inte kallat journalistklubben till förhandling innan beslut om viktiga förändringar på redaktionen rörande omplaceringar, omflyttningar, arbetsorganisation och arbetsuppgifter. Klubben anser dessutom att det är ett avtalsbrott att inte ge kompledighet för dem som jobbar röd dag.

Arbetsgivaren sade för några månader sedan upp det lokala arbetstidsavtalet och vill förlänga arbetstiden till 40 timmar i veckan. Men 33 medlemmar har i sina kontrakt inskrivet att de ska jobba 37,5 timmar i veckan.

Annons Annons

– Vi anser att kontrakten är juridiskt bindande och att arbetsgivaren inte kan höja arbetstiderna utan att samtidigt höja lönerna eller omförhandla, säger Johannes Nesser, journalistklubbens ordförande på UNT.

Förhandlingarna om arbetstiderna har strandat och gått till central förhandling.
Sammanlagt kräver klubben ett skadestånd på runt 400 000 kronor. Det enskilt största skadeståndet är på 100 000 kronor och rör brott mot centrala avtalet, lokalt arbetstidsavtal från 1970 och arbetsmiljöavtalet från 1981.

Fler avsnitt
Fler videos